wtorek, 18 września 2012

Sałata z kurczakiem, figą i malinami

Sezon na figi w pełni. Są u nas coraz bardziej popularne i tym samym coraz bardziej dostępne. Możliwości ich wykorzystania jest mnóstwo. Dziś sałata, która w zupełności może zastąpić obiad. Z kurczakiem - krótko smażonym z dodatkiem sosu teriyaki, z figami, świeżymi malinami, dodatkowo sos z francuską musztardą i glassą balsamiczną.
Co Wy na to?
 
Składniki na 1 dużą porcję, lub 2 mniejsze:
  • duża garść mieszanki ulubionych sałat
  • 3 dojrzałe figi
  • ser żółty lub mozzarella - według uznania
  • 2 łyżeczki kaparów
  • maliny - 2-3 łyżki
  • 1/2-1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
na sos:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy
  • 1 łyżeczka glassy balsamicznej + trochę do dekoracji
  • świeże zioła - bazylia, pietruszka - według uznania
  • sól, pieprz do smaku
  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy filety, lekko spłaszczamy dłonią lub tłuczkiem. Umytą sałatę układamy na talerzu.
  2. Umyte figi kroimy w ćwiartki, kapary odsączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Razem z malinami układamy na talerzu.
  3. Przygotowujemy sos - wszystkie składniki dokładnie łączymy odstawiamy.
  4. Smażymy kurczaka- rozgrzewamy olej, a w trakcie smażenia dodajemy sos. Mięso smażymy krótko - by nie było za suche. Gorącego kurczaka ukłądamy na sałacie. Całość polewamy sosem.
Smacznego!

środa, 12 września 2012

Figi w szynce parmeńskiej na rukoli


Czas na figi! Czy wiecie o tym, że tylko żeńskie owoce figi są jadalne? Męskie są niejadalne. Figi występują w różnych odmianach i mają szerokie zastosowanie w kulinaraich. Ciemnofioletowe figi są spożywane na surowo, a jasnozielone suszone, (nabierają  charakterystycznej, bursztynowej barwy) i sprasowywane są najczęsciej spotykane w handlu i stosowane w kuchni jako bakalie (pewnie znacie pyszny tort dacquoise?). Okazuje się, że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, a te są związane z dużym stężeniem polifenoli, a część polifenoli działa przeciwnowotworowo. Z figi przygotowuje się dżemy, konfitury i konserwy. Smakują doskonale z serem, sałatą, szynką. Jedzcie figi na zdrowie!

Potrzebujemy:
(porcja dla jednej osoby)
  • dużą, dojrzałą figę fioletową
  • garść rukoli
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 plasterki sera koziego (z rolki)
  • glasse gastronomiczną

Wykonanie:
Figę nacinamy u góry i podpiekamy w 180 st. przez około 10-12 min. Na talerzu rozsypujemy rukolę, polewamy ją  glassą. Podpieczoną figę kroimy na 4, maks 5 część (w zależności od tego jak duża jest figa) i na każdej z nich kładziemy ser kozi, zawijamy w szynkę i kładziemy na rukoli. Całość skrapiamy odrobiną glassy i gotowe :) Smacznego!
  

sobota, 8 września 2012

Pikantna zupa-krem z marchwi

 
 
Dobra, gęsta i syta zupa sama może stanowić cały obiad. Proponujemy Wam pikantny krem z marchwi. W smaku nie przypomina zwykłej marcherwki, dzięki ostrej paparyce otrzymujemy zupełnie nowy wymiar tego powszechnego warzywa. Zupę przygotowuje się szybko i tak samo znika z talerza :) Polecamy!
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
  • 2 litry buliou warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 4-5 dużych marchewek
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • ostra papryka - świeża lub w proszku
  • śmietana 18% - łyżka na porcję
  • 2-3 łyzki masła
  • natka pietruszki
 
  1. Umytą i obraną marchew kroimy w talarki, obranego ziemniaka kroimy na małe kawałki. Warzywa, czosnek i masło wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy, aż ziemniaki i marchew będą bardzo miękkie.
  2. Zupę lekko studzimy, miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, a papryki dodajemy tyle, aż zupa będzie miała pożądany przez nas poziom ostrości smaku. Pamiętamy, że gorąca będzie bardziej ostra:)
  3. Podajemy gorącą z kleksem śmietany i natką pietruszki.
Smacznego !
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...