środa, 28 listopada 2012

Świąteczny konkurs z Tchibo

Pamiętacie o naszym konkursie?
 
Wraz z marką Tchibo, pragniemy Was gorąco zaprosić do udziału w konkursie pod nazwą: „Słodkie Świąteczne Wypieki”. Zadanie jest proste. Zapewne wielu z Was już niebawem odda się świątecznemu pieczeniu, a zapach ciast, pierników, ciasteczek wypełni wasze domy. Sfotografujecie to, co upieczecie i podzielcie się z nami swoim pomysłem. Mogą to być przeróżne słodkie wypieki. Zdjęcia nadesłane na konkurs muszą być autorskie (własne), dołączcie do zdjęcia krótki opis i wyślijcie na adres amenuplease@gmail.com. Konkurs trwa od 19 listopada do 14 grudnia. Warunkiem uczestnictwa jest polubienie nas na Facebook'u, oczywiście, jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście :) 

Liczymy na Waszą kreatywność, interesujące fotografie i niebanalne receptury :)


Regulamin konkursu
  1. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest nadesłanie autorskiego zdjęcia przygotowanych wypieków. Każdy uczestnik wysyła zdjęcie i krótki opis na adres: amenuplease@gmail.com do dnia 14.12.2012r. 
  2. Przepisy mają dotyczyć tylko wypieków, które ewidentnie związane są z Świętami Bożego Narodzenia.
  3. Warunkiem koniecznym uczestnictwa jest polubienie fun pag'u A menu please na Facebooku. 
  4. Wszystkie nadesłane zdjęcia będą publikowane na Facebooku. 
  5. Konkurs trwa od 19 listopada do 14 grudnia 2012 r. 
  6. Jedna osoba może zgłosić maksymalnie 3 przepisy.
  7. A menu please wybierze JEDNEGO zwycięzcę. 
  8. Wyniki konkursu zaprezentowane zostaną na blogu i na Facebooku. 
  9. Zwycięzca o wygranej zostanie powiadomiony drogą mailową. 
  10. Nagrodą w konkursie jest zestaw przyborów kuchennych marki Tchibo: zestaw do zrobienia piernikowego ludzika, tubki do dekoracji ciast i ciasteczek oraz minutnik.
  11. Wysłanie zdjęcia na konkurs jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

    Zestaw przyborów kuchennych

    żródło: www.tchibo.pl
    Sponsorem nagród w konkursie jest Tchibo.
    Więcej produktów ze świąteczne kolekcji możecie znaleźć na stronie www.tchibo.pl

    niedziela, 25 listopada 2012

    Brownie

    Jak walczyć z jesienną chandrą? Sposobów jest wiele. Z całą pewnością czekolada pod wszelkimi postaciami jest świetna. Czekolada na gorąco, ciasteczka czekoladowe, tabliczka czekolady i ciasto czekoladowe doskonale się sprawdzają. Dziś chcemy Wam polecić mocno czekoladowe, wilgotne brownie. W sumie powinno się ono nazywać "Brownie a'la Łukasz", bo to właśnie od niego otrzymałyśmy ten przepis. Wielokrotnie wypróbowany przez Łukasza wyszedł także nam! 

    Potrzebujemy:

    Ciasto:

    • 125 g masła
    • 250 g gorzkiej czekolady
    • 6 jajek
    • 250 g cukru
    • 60 g mąki

    Polewa:

    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 100 g mlecznej czekolady
    • 6 łyżek dżemu porzeczkowego


    Masło roztapiamy z gorzką czekoladą i zostawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Masę z cukru i żółtek dodajemy po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie z sobą łączymy. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni, tak długo, aż góra zacznie pękać.

    Aby zrobić polewę rozpuszczamy czekolady i dodajemy do nich dżem porzeczkowy. Gotowe ciasto polewamy polewą. Smacznego! 






    piątek, 23 listopada 2012

    Kobiece herbaty Irving

    Należymy do tej części społeczeństwa, która uważa, że herbata jest dobra na wszystko :) Na popołudnie z książką, na śniadanie, na przerwę w południe do maślanych ciastek, na niepogodę i pogodę, na spotkanie z przyjaciółką. Czarna, zielona, biała, czerwona... do wyboru do koloru. A co Wy na to, by herbata była stworzona specjalnie na daną porę dnia?
    Irving stworzył właśnie kobiecą kolekcję herbat (która przypadnie pewnie do gustu również panom). Specjalna na rano, idealna do śniadania, pobudza i miło nastraja na cały dzień - cejlońska o wyrazistym smaku. A gdy przyjdzie pora na wyciszenie i odpoczynek po ciężkim dniu,  idealnie sprawdzi się herbata na wieczór o miłym marcepanowym aromacie. Warto spróbować i wybrać idealną dla siebie!













    Słodki konkurs z Delectą - wyniki

    Śpieszymy do Was z wynikami!
    Jest nam bardzo miło, że tak chętnie wzięliście udział w "Słodkim konkursie z Delectą". Jak się okazało, co niektórzy weszli ze sobą w ciekawą interakcję :) (Sylwia i Rosomak ;). Wszystkie komentarze, które się wczoraj pojawiły możecie zobaczyć pod tym linkiem:
    http://amenuplease.blogspot.com/2012/11/sodki-konkurs-z-delecta.html
     
    Zgodnie z ogłoszeniem nagrodzimy 5 osób zestawami, na które składają się produkty marki Delecta:

    Ciasto Kremówka
    Ciasto Karpatka królewska
    Babeczki Nadziane czekoladowe z bud. waniliowym
    Babeczki Nadziane waniliowe z bud. waniliowym
    Owocowy kubek, kisiel smak truskawkowy☺
    Polewa czekoladowa
     
     
    Nagrody wędrują do osób:
    - Rosomak
    - Sylwia
    - Martyna
    - Ala Mi
    - Kasia Venka Godlewska
     
    Zwycięzców prosimy o przesłanie danych adresowych na adres: amenuplease@gmail.com 
     
    Zwyciezcom gratulujemy, wszystkim dziękujemy za udział w konkursie i życzymy udanych wypieków z Delectą!

    czwartek, 22 listopada 2012

    Słodki konkurs z Delectą

    Zapraszamy Was do słodkiego konkursu z marką Delecta!

    Lubicie kremówki? My bardzo! W szare dni, takie jak ten, kiedy dopada nas jesienna chandra zapominamy o kaloriach, a to czego pragniemy to poprawa nastroju i powrót optymizmu. Pyszny deser z całą pewnością będzie doskonałym lekarstwem na niepogodę!

    Delecta, a także my zachęcamy Was do upieczenia kremówki! Wypiek z linii Duża Blacha Delecta to kremówka z delikatnym kremem budyniowym i dodatkową warstwą puszystej bitej śmietany, otulonych domowym biszkoptem. Z opakowania możecie przygotować 20 porcji.


    Weź udział w konkursie i wygraj Kremówkę i inne słodkie niespodzianki od Delecty.

    Pytanie konkursowe brzmi:

    Jaki jest Twój niezawodny, kulinarny sposób na jesienną chandrę?

    Do wygrania 5 zestawów:
    Ciasto Kremówka
    Ciasto Karpatka królewska
    Babeczki Nadziane czekoladowe z bud. waniliowym
    Babeczki Nadziane waniliowe z bud. waniliowym
    Owocowy kubek, kisiel smak truskawkowy☺
    Polewa czekoladowa

    Odpowiedzi wpisujcie jako komentarze pod tym postem. Nagrody powędrują do 5 osób, które udzielą najciekawszych odpowiedzi. Na wpisy czekamy do końca dnia. W kolejnym wpisie ogłosimy zwycięzców :)

    wtorek, 20 listopada 2012

    Czekoladowe ciasto z Guinnessem

    Guinness to najpopularniejsze piwo w Irlandii. Ciemne, z gęstą, kremową pianą, znane już od 250 lat. Podobno dziennie, na całym świecie wypija się 10 milionów kufli tego trunku. Dzięki temu, że ma wyrazisty, słodko-gorzki smak, świetnie sprawdza się w kuchni, np. w ciastach. 
    Przedstawiamy Wam nasz pomysł na popularne czekoladowe ciasto z Guinnessem.

    Składniki 

    ciasto:
    • 280 g mąki
    • ok. 190 g cukru 
    • 120-150 g roztopionego masła
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady - roptopionej
    • mała butelka piwa Guinness - 330 ml
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczka cynamonu
    • 2 jajka
    polewa:
    • Masło/margaryna - 80 g
    • kakao naturalne - 2 łyżki
    • cukier puder - ok. 6 łyżek
    • woda - 1-2 łyżki


    1. Mąkę przesiewamy z cymanomen, sodą i proszkiem, dodajemy cukier. 
    2. Jajko ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami.
    3. Następnie wlewamy ostudzone masło, czkoladę, a na koniec piwo - miksujemy na wolnych obrotach.
    4. Przekładamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze ok 180 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta - smarujemy polewą.
    5. Polewa: wszystkie składniki wkładamy do małego garnka z grubym dnem. Na wolnym ogniu rozpuszczamy składniki, cały czas mieszając, inaczej powstaną grudki. Gdy polewa będzie gładka i błyszcząca zdejmujemy z ognia. Gorącą dekorujemy ciasto.
    Smacznego !




    poniedziałek, 19 listopada 2012

    Świąteczny konkurs z Tchibo

    Drodzy Czytelnicy!
     
    Wraz z marką Tchibo, pragniemy Was gorąco zaprosić do udziału w konkursie pod nazwą: „Słodkie Świąteczne Wypieki”. Zadanie jest proste. Zapewne wielu z Was już niebawem odda się świątecznemu pieczeniu, a zapach ciast, pierników, ciasteczek wypełni wasze domy. Sfotografujecie to, co upieczecie i podzielcie się z nami swoim pomysłem. Mogą to być przeróżne słodkie wypieki. Zdjęcia nadesłane na konkurs muszą być autorskie (własne), dołączcie do zdjęcia krótki opis i wyślijcie na adres amenuplease@gmail.com. Konkurs trwa od 19 listopada do 14 grudnia. Warunkiem uczestnictwa jest polubienie nas na Facebook'u, oczywiście, jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście :) 

    Liczymy na Waszą kreatywność, interesujące fotografie i niebanalne receptury :)


    Regulamin konkursu
    1. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest nadesłanie autorskiego zdjęcia przygotowanych wypieków. Każdy uczestnik wysyła zdjęcie i krótki opis na adres: amenuplease@gmail.com do dnia 14.12.2012r. 
    2. Przepisy mają dotyczyć tylko wypieków, które ewidentnie związane są z Świętami Bożego Narodzenia.
    3. Warunkiem koniecznym uczestnictwa jest polubienie fun pag'u A menu please na Facebooku. 
    4. Wszystkie nadesłane zdjęcia będą publikowane na Facebooku. 
    5. Konkurs trwa od 19 listopada do 14 grudnia 2012 r. 
    6. Jedna osoba może zgłosić maksymalnie 3 przepisy.
    7. A menu please wybierze JEDNEGO zwycięzcę. 
    8. Wyniki konkursu zaprezentowane zostaną na blogu i na Facebooku. 
    9. Zwycięzca o wygranej zostanie powiadomiony drogą mailową. 
    10. Nagrodą w konkursie jest zestaw przyborów kuchennych marki Tchibo: zestaw do zrobienia piernikowego ludzika, tubki do dekoracji ciast i ciasteczek oraz minutnik.
    11. Wysłanie zdjęcia na konkurs jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

    Zestaw przyborów kuchennych
    Źródło: www.tchibo.pl

    Sponsorem nagród w konkursie jest Tchibo.
    Więcej produktów ze świąteczne kolekcji możecie znaleźć na stronie www.tchibo.pl

    sobota, 17 listopada 2012

    Gorąca czekolada

    Brrr! Zimno! Niestety będzie tak coraz częściej... Co nam może pomóc przetrwać ten trudny czas? Gorąca czekolada! Gładka, lekko kremowa konsystencja, migdały, a do tego ciasteczko maślane... i popołudnia takie jak dziś, stają się przyjemniejsze. Koniecznie rozgrzejcie się czekoladą!

    Potrzebujemy:
    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 250 mln mleka
    • 100 mln śmietanki 18%
    • łyżeczka cukru
    • łyżka syropu waniliowego
    • mieszanka przypraw korzennych - do smaku
    • migdały w płatkach


    Wykonanie: 

    Wszystkie składniki wlewamy i wkładamy do garnka, na wolnym ogniu podgrzewamy, co jakiś czas mieszamy, kiedy wszystkie składniki się połączą, a czekolada zupełnie rozpuści doprawiamy przyprawami do smaku i trzepaczką, albo blenderem mieszamy, aby nie było ewentualnych grudek. Przelewamy do filiżanek, posypujemy płatkami migdałów i gotowe.  

    PS: do czekolady można dodać inny ulubiony syrop, alkohol, albo chilli - wszystko w zależności od preferencji. 






    Na zdjęciach zaprezentowana została metalowa puszka na ciastka, którą można nabyć w sklepie Tchibo pod adresem: www.tchibo.pl

    czwartek, 15 listopada 2012

    Łosoś w koperku z kuskusem

    Czy często jest tak, że macie bardzo mało czasu na przygotowaniu posiłku? Głównie obiadu? Warto zjeść go ciepłego i treściwego. Szybko po pracy, przed wyjściem do kolejnych obowiązków postanowiłam, że zrobię łososia i podam go z kuskusem z dodatkiem warzyw. Szybko i smacznie, co ważniejsze zdrowo. Jak się okazało później, sam kuskus w formie swego rodzaju sałatki, doskonale sprawdził się na imprezie. Gdy wyszli goście kuskus ulotnił się jakby z nimi ;)

    Potrzebujemy:
    (składniki na dwie porcje)
    • filet z łososia, ok. 300 g
    • szklankę kaszy kuskus
    • szklankę gorącej wody
    • pęczek koperku
    • małą cukinię
    • czerwoną paprykę
    • czerwoną cebulę
    • ząbek czosnku
    • oliwę do smażenia
    • sól, pieprz, papryka chilli
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • ćwiartkę cytryny
    Przygotowanie:
    1. Kaszę przesypujemy do miski, mieszamy z solą i pieprzem (aby kasza nie była bez smaku) zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 min – kasza spęcznieje. Gotową studzimy.
    2. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek kroimy w większą kostkę i smażymy na oliwie około 10 min, doprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli.
    3. Kuskus mieszamy z warzywami, jeżeli trzeba doprawiamy.
    4. Oczyszczony filet z łososia przyprawiamy pieprzem i solą oraz oczywiście koperkiem i smażymy na niewielkiej ilości oliwy, po kilka minut z obu stron, aż się dobrze zetnie. Usmażonego skrapiamy cytryną.
    Do kuskusa i łososia pasuje sos z jogurtu naturalnego z koperkiem. 
    Smacznego! 

    wtorek, 13 listopada 2012

    Świąteczne propozycje Tchibo

    Czujecie powoli nadchodzące Święta Bożego Narodzenia? Co prawda, jest jeszcze sporo czasu, ale w sklepach można już zauważyć  świąteczne dekoracje, gadżety, ozdoby choinkowe. Świąteczna atmosfera wyjątkowo wcześnie zawitała w nasze prog, a to wszystko za sprawą Tchibo, które przesłało nam pachnącą świętami paczkę.

    Marka Tchibo znana jest przede wszystkim z dobrej kawy, produkowanej już od 60 lat, ale od kilku już lat oferuje nam także wiele innych, ciekawych produktów, które są do nabycia w sklepach Tchibo, jak i na stronie internetowej tchibo.pl. Najnowsza, świąteczna kolekcja obfituje w piękne foremki, kubki, blaszane pudełka, przybory do dekorowania ciast i tortów, tekstylia, dekoracje świąteczne oraz wiele innych rzeczy.

    Poniżej prezentujemy Wam kilka świetnych produktów z najnowszego katalogu, które sprezentowało nam Tchibo. Już wkrótce możecie spodziewać się na blogu przepisów, które powstaną przy użyciu tych produktów.

    Foremki do wycinania herbatników lub pierników, które następnie można zaczepić na kubku
    na przykład na jednym z tych, ze świątecznej kolekcji Tchibo
    Silikonowe foremki i przybory do dekorowania wykorzystamy nie tylko przy okazji Świąt


    Wszystkie produkty już dziś możecie znaleźć na stronie www.tchibo.pl

    niedziela, 11 listopada 2012

    Rogale świętomarcińskie

    Idziemy na rogale!

    Okazuje się, że tylko w Poznaniu 11 listopada można zjeść świętomarcińskiego rogala i tylko tutaj jednej z głównych arterii miasta - ulicy św. Marcin wyprawia się imieniny. Spotkać można tego dnia samego Świętego Marcina, który w stroju rzymskiego legionisty na białym koniu prowadzi barwny korowód spod kościoła pod jego wezwaniem aż po mury cesarskiego zamku a w powietrzu unosi się zapach rogali.




    11 listopada Poznaniem rządzą rogale. Co prawda, już na kilka dni przed 11 listopada miasto, jak i całe województwo wielkopolskie ogarnia "rogalowy szał". Oczywiście tradycyjne i charakterystyczne dla Poznania rogale można dostać w cukierniach podczas całego roku, ale najlepiej smakują one właśnie dziś. 

    Tradycja związana z jedzeniem rogali z okazji imienin Marcina wywodzi sie z czasów pogański, kiedy podczas tego święta składano Bogom ofiary z wołów, lub w ich zastępstwie z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, połączył go z postacią św. Marcina. Kształt rogala nawiązuje do podkowy, którą miał gubić koń św. Marcina. W obecnym kształcie tradycja narodziła się w roku 1891. Na krótko przed dniem św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcin, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Na mszy był cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni. Ten namówił swojego szefa, aby wskrzesić dawną tradycję. Bogaci poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. W 1901 zwyczaj przejęło Stowarzyszenie Cukierników. 

    Rogale robi się z ciasta półfrancuskiego, nadziewa sie je masą z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Upierzony rogal jest lukrowany i posypywany orzechami. 

    Aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie" lub "rogale marcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Statystyki wskazują, że rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w dniu św. Marcina średnio 250 ton tego smakołyku. W skali rocznej sprzedaż ta wynosi 500 ton, czyli 2 mln 500 ty. sztuk rogali!

    My rogali nie pieczemy, a wybieramy się na imieniny ulicy św. Marcin i tam w gronie przyjaciół i znajomych będziemy razem pałaszować rogale! Idźcie też! 

    sobota, 10 listopada 2012

    Panini - włoskie bułeczki

    Panini to małe włoskie bułeczki stanowiące świetny dodatek do sałat czy np. carpaccio, ogólnie - jako dodatek do dań kuchni włoskiej :) Idealne, to te wyjęte prosto z piekarnika podawane w towarzystwie masła  czosnkowego.
    Warto je przygotować, wykonanie i pieczenie nie zajmują dużo czasu, a wiadomo, że pieczywo wykonane w domu jest najlepsze. Dodając zioła lub oliwę z oliwek z przyprawami możecie nadać im własny, wyjątkowy smak. 


    Składniki na dwie blachy bułeczek o wielkości orzecha włoskiego:


    • +/- 4 szklanki mąki
    • kostka świeżych drożdży (100 g)
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1 szklanka śmietany 18 % (tzw. do zup)
    • 1 płaska łyzeczka soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2,5 łyżki oliwy z oliwek - zwykłej lub smakowej
    • *ewentualnie suszone zioła: bazylia, oregano, rozmaryn


    1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy - do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
    2. W misce przesiewamy mąkę, dodajemy sól, śmietanę, oliwę (zioła) i zaczyn, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na mniej więcej 45 minut. 
    3. Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Będzie się kleić, więc podsypujemy nie dużą ilością mąki.
    4. Formujemy małe bułeczki, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego - lub większe w zależności od upodobań (wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia). Układamy na blasze wyłożonej papaierem do pieczenia. Pieczemy ok.10-12 minut w temperaturze 180 stopni C do złotego koloru. 
    5. Podajemy gorące z masłem czosnkowym.
    Smacznego!





    środa, 7 listopada 2012

    Jabłka z bezą

    Jabłka to prawdziwe skarby jesieni. Właściwie przechowywane, zerwane dziś, dobre będą do końca zimy. Jabłko - symbol zdrowia, życia, urodzaju i miłości (między innymi) to chyba najpopularniejszy owoc w Polsce. Surowe, pieczone, gotowane - uwielbiamy je.
    Dziś proponujemy Wam słodki deser, nawet bardzo słodki, ale na jesień w sam raz :) Najlepsze będą kruche jabłka o kwaśnym smaku.
    Inspiracją był ten przepis. Polecamy!

    Składniki na 2 porcje:
    • 2 średniej wielkości jabłka - kwaśne i kruche, obrane ze skórki (niekoniecznie), przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
    • ok 50 g cukru
    • 1 białko
    • ok 1 łyżeczki cynamonu
    • masło - ok,1/4 łyżeczki na połowę jabłka

    1. (Obrane) jabłka smarujemy lekko masłem, posypujemy cynamonem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 min (w zależności od wielkości jabłek).
    2. Gdy jabłka pieką się w piekarniku ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, gładka i lśniąca.
    3. Gdy jabłka będą miękkie, wyciągamy je na chwile z piekarnika, na każde nakładamy porcje bezy, następnie wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, aż beza się zrumieni.
    4. Podajemy gorące.
    Smacznego!






    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...