poniedziałek, 31 grudnia 2012

Tortilla snack

Przygotowujecie już przekąski na sylwestrową imprezę czy macie już wszystko gotowe? Może idziecie "na gotowe"? :) Jeśli właśnie się zastanawiacie co zrobić, żeby wszystkim smakowało, a ponad to, żeby przygotowanie nie zajęło całego popołudnia - przekąska z tortilli będzie jak znalazł!
Potrzebne będą: placki tortilli i... no właśnie - wszystko to, co lubicie najbardziej. Jeśli nie macie czasu na wymyślanie, możecie skorzystać z naszej propozycji: łosoś, chrzan i sałata. Świetnym połączeniem  będzie też szynka z sałatą i kukurydza.
 
 
Składniki na tortilla snack z łososiem
(nie podajemy konkretnych proporcji, każdemu według smaku :) )
 
  • gotowe placki tortilli
  • sałata lodowa lub mieszanka różnych
  • wędony łosoś
  • serek śmietankowy (typu almette) lub majonez - 2-3 łyżeczki lub więcej
  • chrzan
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

  1. Brzegi placków możemy odciąć - ok 1 cm z dwóch (przeciwległych) stron. Tortille smarujemy serkiem śmietankowym (majonezem), na to, do ok. 1/3 powierzchni, układamy równo płaty wędzonego łososia. Dalej sałatę i świeży koperek, do smaku sól, pieprz i sok z cytryny.
  2. Dokładnie zwijamy tortille, dość ciasno. Następnie każdy rulon kroimy w ok.2 cm plastry (można grubsze) i wbijamy wykałaczkę.
Smacznego!

 
 
 

 
 
 

niedziela, 30 grudnia 2012

Pasta z tuńczyka i papryki

Już jutro ostatni dzień roku, co oczywiście oznacza Sylwestra! Szykujecie się na jakąś imprezkę? Wielki bal? Domówka z najbliższymi znajomymi? A może na przekór wszystkim zostaniecie w domu z lampką szampana i ulubionym filmem? Tak, czy inaczej jeść trzeba, dlatego warto przygotować mały bufecik. My proponujemy Wam kanapeczki z pastą z tuńczyka z papryką. Szybko i smacznie. :)

Potrzebujemy:
  • dowolne pieczywo (Wasze ulubione)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół czerwonej papryki
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki harrisy (można zastąpić ostrą papryczką)
  • sól, pieprz
  • masło

Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do niego posikaną w drobną kosteczkę paprykę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy majonez, harrisę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Pieczywo smarujemy odrobiną masła, a następnie nakładamy na pieczywo porcję pasty.
Smacznego!







poniedziałek, 24 grudnia 2012

Smaczne życzenia


Kochani! 

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia 
pragniemy Wam złożyć najlepsze życzenia świąteczne.


Dużo zdrowia, szczęścia, radości i wszelkiej pomyślności!
Realizujcie się kulinarnie, odkrywajcie nowe smaki i poszukujcie dań, 
które staną się Waszymi popisowymi potrawami.

Okazujcie swoje uczucia przez gotowanie,
wszak prawdą jest stwierdzenie: "Przez żołądek do serca" :)

Cudownych Świąt!


niedziela, 23 grudnia 2012

Piernikowe praliny

Pewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane. Makowce upieczone, ryba po grecku zrobiona, barszcz się gotuje, pierogi są systematycznie podjadane, pierniki w pudełkach polukrowane...
Jeśli jednak część z Was chciałaby zrobić jeszcze coś słodkiego, świątecznego, to polecamy praliny. Piernikowe, w czekoladzie, efektowne. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, tak więc może spróbujecie?
 
 
Składniki na ok. 20-pare sztuk, w zależności od wielkości.
 
  • 200-250 g - ciasto piernikowe, biszkopty, a najlepiej pierniki - u nas sprawdziły się "niemieckie, z wiatraczkami", jeżeli wiecie co mamy na myśli :) pokruszone "na proszek"
  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g nutelli lub podobnego kremu
  • cukier puder - do smaku
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (według uznania)
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 łyżki naturalnego kakao
do dekoracji:
 
  • czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (lub w mirofalówce)- 100 g
  • można użyć również polewy czekoladowej - przepis znajdziecie tutaj
  • lukier - przepis
  • posypki
 
  1. Wszystkie składniki mieszamy razem, łyżką lub z pomocą miksera, na gładką, gęstą masę.
  2. Wstawiamy do lodówki, na ok 30-40 minut.
  3. Z masy fromujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego - jeżeli masa będzie za rzadka dodajemy pokruszonych ciastek, układamy na talerzy wyłożonym papierem do pieczenia. Ponownie schładzamy (możecie je wystawić na dwór, pogoda sprzyja). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę lub przygotowujemy polewę.
  4. Każdą pralinę obtaczamy w rozpuszczonej, ostudzonej czkoladzie (polewie), odkładamy na papaier do pieczenia. Gdy polewa zastygnie można dekorować lukrem, a jeżeli wolicie posypkę - wiadomo- posypujemy zanim czekolada zastygnie.
Smacznego!
 
 
 

piątek, 21 grudnia 2012

Ryba po grecku

Daniem, które zawsze gości na naszym wigilijnym stole jest ryba po grecku. Doskonale wiemy, że z Grecją ma ona mało wspólnego, co nie zmienia faktu, że jest wyśmienita. Smaczny i soczysty filet w połączeniu z warzywami i przyprawami sprawia, że Święta mają niepowtarzalny smak. Rybę po grecku można oczywiście robić w ciągu całego roku, ale najlepiej smakuje w trakcie świąt, a najlepsza jest wtedy, gdy poleży pod warzywną pierzynką przynajmniej dwa dni! To co do dzieła?

Potrzebujemy:
  • 1 kg filetu z dorsza / dorady / tilapii
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • mąka
  • szklanka wody
  • ocet (do smaku)
  • cukier (do smaku)
  • pieprz, sól, papryka chilli, przyprawa do ryb
  • 1-2 małych słoiczków koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Filety dzielimy na 2, 3 kawałki przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinkę. Filety obtaczamy z dwóch stron w mące i smażymy na oleju.
  2. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju tak około 5-8 minut.
  3. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zalewamy je wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy cebulę, doprawiamy cukrem, solą, papryką. Dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, tak aby powstały nam smaczne słodko kwaśne warzywa, którymi przełożymy warstwami rybę.
  4. W naczyniu układamy na dnie warstwę warzyw, na to ściśle obok siebie wcześniej upieczone kawałki ryby i tak aż wszystko zużyjemy. Ryba wciągnie sos i nie będzie sucha.
Spróbujcie zrobić rybę po grecku!


Ciasteczka maślane

Święta Bożego Narodzenia bez maślanych ciasteczek?  Zupełnie sobie tego nie wyobrażam… ;) Te ciasteczka robiła moja babcia, mama, a teraz robię ja. Ciasto jest tak wdzięczne, że można z niego wyczarować przeróżne kształty – używam foremek tradycyjnych jak dla pierników. Kakaowe ślimaki, podwójne z żurawinowym musem czy też posypane płatkami migdałów… - możliwości jest wiele. Spróbujcie je zrobić – wyjdą na pewno J.
 
Potrzebujemy:

  • 2 czubate szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka gęstej słodkiej śmietany
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 ugotowane na twardo żółtko
  • 1 białko

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół. Z dwóch połówek formujemy wałeczki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut do 1 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na części i formujemy z niego różnego rodzaju ciasteczka.

Pieczemy 15 min w 200 stopniach.

Rodzaje ciastek:
- najprostsze wycięte z foremek.
- dwukolorowe ślimaczki (oddzielamy część ciasta, dzielimy je na pół, jedną część rozwałkowujemy, kładziemy na nią drugą część wymieszaną z kakao, zwijamy w rulon i ścinamy go na około 1 cm plasterki).
- podwójne wypełnione żurawinowym musem. (spód duże kółko, góra kółko, w którym wycinamy przed pieczeniem mniejsze kółko, po upieczeniu sklejamy je musem i wypełniamy nim otwór).

Kombinujcie! W tym jest najwięcej zabawy!
 
 
 
 
 
 

czwartek, 20 grudnia 2012

Orzechowe carpaccio wołowe

Jakiś czas temu otrzymałyśmy od Lidla bardzo fajny prezent - zestaw produktów do przetestowania, wśród nich był olej z prażonych orzechów laskowych - coś, czego na codzień nie używamy, tak więc szybko przystąpiłyśmy do testów. Olej spożywamy w zasadzie codziennie i nie zastanawiamy się nie raz jak często. Do smażenia, pieczenia, gotowania, do sałaty. Warto czasem zmienić przyzwyczajenia i zamiast zwykłego oleju lub oliwy z oliwek, czy też pestek z winogron, użyć czegoś bardziej wymyślnego. A jeżeli nadarza się okazja w postaci przystępnej ceny, to już w ogóle - warto. Olej z prażonych orzechów laskowych ma piękny, ale i charakterystyczny zapach oraz ciekawy smak. Naszym zdaniem świetnie komponuje się z sałatami. Wyróbowałyśmy go również przy zrobieniu carpaccio wołowego - nadał daniu interesujący, inny niż zwykle smak i aromat.
 
 
Składniki na orzechowe carpaccio wołowe,  2 porcje:
 
  • surowa polędwica wołowa - ok. 350-400 g w cienkich plastrach (wołowinę należy wcześniej zmrozić - to ułatwi jej krojenie na cienkie plastry)
  • garść ulubionej sałaty
  • twardy ser - np. parmigiano  reggiano, grana - ok 2-4 łyżki
  • ocet balsamiczny, a najlepiej glassa z octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia
  • kapary, oliwki - według smaku :)
  • olej z prażonych orzechów laskowych - 2-4 łyżki  (lub według uznania)
 
  1. Na talerzach układamy po porcji sałaty, skrapiamy ją lekko olejem z prażonych orzechów.
  2. Następnie układamy na sałacie cienkie plastry polędwicy wołowej. Najlepiej kroić ją za pomocą krajalnicy, jeśli nie ma takiej możliwości - za pomocą bardzo ostrego noża. Ważne, by mięso było lekko zmrożone - krojenie będzie o wiele łatwiejsze.
  3. Całość polewamy glassą, olejem, posypujemy serem, solą i pieprzem, posiekaną bazylią. Podajemy z pieczywem. Świetnie pasują do tego panini z masłem czosnkowym.
Smacznego!
 
 
 
     

środa, 19 grudnia 2012

Śledź w oleju

Święta bez śledzi? Cieżko jest mi to sobie wyobrazić... Pyszny chleb, aromatyczna cebula i śledzie, które mają lekko pieprzny smak... W taki sposób, jak Wam prezentujemy, śledzie przygotowuje jedna z naszych mam. A jak wiadomo tradycja, rzecz święta to i przepis wyniesiony z domu idzie dalej z nami w świat ;) Szybka i smaczna przekąska. Równie dobrze smakuje nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Jeżeli ktoś z Was nie przepada

za intensywnym smakiem cebuli, może do śledzi skroić w kosteczkę jabłko, a ono złagodzi ostry smak.


Potrzebujemy:
  • 250 g filetów śledziowych (np. matjasy)
  • 1-2 cebule (w zależności od upodobań)
  • pieprz mielony
  • garść kolorowego pieprzu w ziarnach
  • dobrej jakości olej

Wykonanie:
1. Śledzie płuczemy w wodzie, aby nie były zbyt słone.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki, układamy warstwami: śledzie, sypiemy je pieprzem mielonym,  pieprzem w ziarnach i cebulą.
4. Gdy wszystkie warstwy zostaną ułożone całość zalewamy olejem - tyle, aby śledzie zostały zakryte.

Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują dnia nastepnego, kiedy wszystkie składniki się dobrze połączą i przegryzą. 
Smacznego!


 

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Rozwiązanie świątecznego konkursu z Tchibo

Nadszedł czas na rozwiązanie świątecznego konkursu, który zorganizowaliśmy dla Was wraz z marką Tchibo. Bardzo się cieszymy, że konkurs spotkał się z tak dużym zainteresowaniem z Waszej strony. Cieszy nas, że wykazaliście się pomysłowością i kreatywnością. Już wiemy, że domki z piernika i same pierniczki to nieodzowna część Waszych Świąt Bożego Narodzenia.

Miło jest nam poinformować, że zwyciezcą zostaje:

Monika (moniq_93) za jej Bożonarodzeniowe pyszności

 
 

a w nagordę otrzymuje zestaw przygotowany przez Tchibo:



Wszystkim gorąco dziękujemy za udział w konkursie.
Zachęcamy do śledzenia naszego bloga i udziału w konkursach jeżeli taki się pojawią.
Dziękujem także marce Tchibo, dzięki której zorganizowanie tego konkursu było możliwe.



Całą ofertę Tchibo znajdziecie pod adresem: www.tchibo.pl

piątek, 14 grudnia 2012

Placuszki ryżowe

Jak niekonwencjonalnie wykorzystać ryż? Można przygotować z niego pyszne placuszki. Kwestia doboru dodatków i smaczny obiad gotowy. Co ważniejsze zdrowy, wartościowy i syty. Jeżeli przygotujecie małe placuszki będą one ciekawą przystawką, albo też imprezową przekąską, a Sylwester tuż, tuż :)

Potrzebujemy:
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (rodzaj wedle upodobania)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia
  • cytryna
Wykonanie:

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
2. Jajko należy roztrzepać, dodać melko, sól, mąkę i proszek do pieczenia i zimny ryż
(jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki).
3. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dużą łyżkę ciasta i delikatnie dociskamy. Smażymy z dwóch stron, aż do momentu zarumienienia.
 
Nasze placki podane zostały w trzech wartiantach:
- z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem
- z paluszkami krabowymi w koperku i smietance
- z pomidorowym pesto i kiełkami rzodkiewki
 
Smacznego!


 
 
 
 

Do przygotowania placków uzyłyśmy biały ryż Britta.

czwartek, 13 grudnia 2012

Sałatka z ryżem, ogórkiem i paluszkami krabowymi

Czasem coś by się zjadło, ale nie dokońca wiadomo co... My mamy tak często. Bywa, że trzeba zrobić coś na szybko, np. sałatkę. To jest właśnie przepis na szybką sałatkę z ryżu, ogórka i paluszków krabowych.
Tym razem do sałatki użyłyśmy ryżu jaśminowego Britta. Po ugotowaniu nadal sypki, nie klei się i idelanie komponuje z pozostałymi składnikami - zwłaszcza rybą i drobiem. Ryż jaśminowy zwany jest "tajskim pachnącym ryżem" - w trakcie gotowania można wyczuć subtelny aromat. Ziarna są smukłe i długie, a także śnieżnobiałe (co w sałatkach akurat ładnie wygląda).
Sałatka sprawdzona na wielu imprezach ! :D
 

Składniki na sporą miskę sałatki (na ok 4-6 porcji):

  • ryż jaśminowy, np. Britta - 3 woreczki
  • 1 ogórek szklarniowy lub 4-5 małych gruntowych
  • opakowanie paluszków krabowych, czyli ok.200 g - mrożonych lub nie.
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • ok. 2 łyzki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku - można pominąć
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koperek

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli mamy zamrożone paluszki krabowe, rozmrażamy. Ogórka obieramy ze skóry.
  2. Paluszki i ogórka kroimy w dość drobną kostkę, łączymy z ryżem.
  3. Przygotowyjemy sos - mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy posiekany czosnek i koperek.
  4. Wszystko razem łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Smacznego!








środa, 12 grudnia 2012

Zupa z dyni

Zebrane jesienią dynie, trzeba dobrze przechowywać, aby w chwili gdy tego zapragniemy móc je wyciągnąć i przygotować z nich pyszną zupę! My, wielką dynię otrzymałyśmy od Anki, która ze swoim tatą w pocie czoła dynie pielęgnowała ;). Tłuszcze  zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Warto je jeść, gdyż około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Warto wiedzieć, że kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D.
Zróbcie zupę i rozkoszujcie się jej smakiem!

Potrzebujemy:
  • średniej wielkości dynia
  • 2 litry bulionu (pierś z kurczaka, duża pietruszka, mały seler, połowa pora, dwie maechewki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
  • dwie duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • 2-3 cm imbiru
  • gałka muszkatołowa (do smaku, ja dałam płaską łyżeczkę)
  • nasiona dyni
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy - sól, pieprz, paryka

Wykonanie:
 
1. Gotujemy bulion. Do wody wrzucamy pierś z kurczaka, solimy. Gdy usuniemy z wody szumy od mięsa, wrzucamy pokrojone w kosteczkę: marchew, seler, pietruszkę oraz por, liść laurowy i ziele angielskie . Robimy wywar, mieso i warzywa muszą być miękkie.
2. Cebulę kroimy w piórka, siekamy czosnek, trzemy imbir i wszystko razem podsmażamy na oliwie, przyprawiamy pieprzem.
3. Dynię kroimy na 4 części. Obieramy ze skóry, usuwamy farfocel z jej wnętrza. Kroimy w większą kostkę i dorzucamy do cebuli, czosnku i imbiru. Całość smażemy jeszcze chwilę, aż dynia lekko zmięknie.
4. Z bulionu wyciągamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy dynia zmięknie - całość miksujemy, doprawiamy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka) i zaciągamy śmietaną.

Zupę podajemy posypaną nasionami dyni. Do zupy można także wkroić mięso z piersi, na którym ugotowaliśmy bulion. Smacznego!

 
 

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Konkursu z Palmą - wyniki

Konkurs rozstrzygnięty!
Cieszymy się, że tak aktywnie bierzecie udział w naszych konkursach.
I tym razem nie zabrakło ciekawych komentarzy :)
Zgodnie z zapowiedzą nagrodę w postaci silikonowej formy ze szklanym dnem

otrzymują 4 osoby, a są to:

  • Hania
  • Mateusz z Karczewa
  • Flapy
  • Dzikowiec

 
 
 
 
               Zwycięzców tradycyjnie prosimy przesłanie danych adresowych na adres
 
Hani, Mateuszowi, Flapy i Dzikowcowi gratulujemy, wszystkim dziękujemy za udział w konkursie i życzymy udanych wypieków z Palmą.
 
 
 

czwartek, 6 grudnia 2012

Konkurs z Palmą!

Dziś mamy dla Was konkurs. Pytanie jest trochę mniej kulinarne, przez co może trudniejsze...?

Napiszcie:
Jaki jest Wasz ulubiony moment związany ze Świętami Bożego  Narodzenia ?

Zaskoczcie nas - spodziewamy się ciekawych komentarzy!
Na odpowiedzi czekamy do końca tygodnia. W poniedziałek wyłonimy 4 zwycięzców, a każdy z nich otrzyma nagrodę: silikonową formę do pieczenia ze szklanym dnem, ufundowaną przez producenta margaryny Palma z Murzynkiem - firmę Bielmar.



środa, 5 grudnia 2012

Kruche ciasteczka waniliowe


Wiecie już co będziecie piec na Święta? Niektórzy z Was mają swoje specjalności - możemy się o tym przekonać przy okazji konkursu. Ciasteczka, pierniki, ciasta... Jest w czym wybierać:)
Dziś mamy dla Was naszą propozycję na świąteczne kruche ciastka. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, pachnące wanilią, oczywiście w świątecznej stylizacji :)
Przy pieczeniu ważny jest dobór składników. Do  upieczenia tych ciastek, jak i cynamonowo-pomarańczowych, wykorzystałyśmy margarynę Palmę, która świetnie się w tym sprawdza.


Składniki na ok.36 ciasteczek o średnicy 5-6 cm:

  • ok.300-350 g mąki
  • 180 g drobnego cukru
  • laska wanilii lub dwie - w zależności od upodobań
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 120 g margaryny Palma
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, następnie nożem zeskrobujemy nasiona. Z podanych  składników wyrabiamy ciasto, aż będzie zwarte i gładkie. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 30-40 minut by odpoczęło.
  2. Po wyjęciu z lodówki wyrabiamy ponownie, posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm (tak jak lubimy). Wycinamy dowolne kształty. 
  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy - ciasteczka dużo nie urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni C. Pieczemy ok. 12-15 minut do złotego koloru.
  4. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy, np. lukrem królewskim.

Lukier królewski:
  • białko
  • cukier puder
  1. Białko ucieramy z cukrem - np. za pomocą miksera (niskie obroty). Dodajemy cukier w zależności od tego jak bardzo lukier ma być gęsty. Najlepszy jest taki, który ledwo spływa z łyżki - czyli dość gęsty. Najłatwiej dekorować za pomocą wykałaczki, pędzelka lub robiąc rożek z papieru do pieczenia.
Smacznego!








A już wkrótce kolejny konkurs!







Pełnotłusta (80%) margaryna typu palma, produkowana od 40 lat według tej samej tradycyjnej receptury. Dodatek oleju palmowego wyróżnia ją na tle pozostałych margaryn kulinarnych Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”. Jego trwałość  i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Palma z Murzynkiem nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.
Lider rynkowy w segmencie margaryn typu palma.

Zawiera: 80% tłuszczu, olej palmowy, ukwaszone mleko, witaminy A, D3 i naturalną
witaminę E.
Główna rekomendacja zastosowania: do pieczenia i smażenia
Dodatkowe zastosowanie: do polew i kremów
Brak substancji konserwujących i, jak w każdej margarynie, cholesterolu.

źródło: materiały producenta

sobota, 1 grudnia 2012

Cynamonowo-pomarańczowe ciasteczka z brandy

Już grudzień i zaczyna się najfajniejszy okres - oczekiwania na Święta, przygotowań, również tych kulinarnych...
Jedną z kilku zalet przygotowywania świątecznych wypieków jest piękny zapach, który od razu wprawia w odpowiedni nastrój. Cynamon i pomarańcze to nieodłączne świąteczne zapachy, zwłaszcza gdy występują razem. Nie ma więc lepszej metody na wprawienie się w świąteczny nastrój niż upieczenie cynamonowo-pomarańczowych ciasteczek. Łatwe w wykonaniu - w zasadzie całą pracę wykonuje za nas mikser (oczywiście, można użyć tradycyjnych narzędzi). Kruche, aromatyczne, idealne na wyjątkowy bożonarodzeniowy czas. Ciastka zniknęły prawie od razu, stąd wniosek że przypadły do gustu i kto wie, może w tym roku zastąpią tradycyjne lukrowane pierniki...?


Składniki na 2 blachy ciasteczek (wielkości orzecha włoskiego):



  • 400 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny - np. margaryny Palma
  • 2 jajka
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 40 ml brandy lub whiskey - można pominąć
  • ok.200 cukru pudru 
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

  1. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach, odstawiamy.
  2. Masło/margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajka.W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mąkę z przyprawami (sodą, proszkiem, cynamonem, przyprawą i imbirem). Cały czas ubijając maślaną masę, stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami, na koniec brandy i skórkę z pomarańczy.
  3. Masa będzie miękka i klejąca - nie dodajemy więcej mąki! Ręce oprószamy mąką i formujemy z ciasta małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i robimy widelcem wzorek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka trochę urosną, więc zostawiamy niewielkie odstępy. 
  4. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni C do złotego koloru, a więc jakieś 15 minut.
Smacznego!












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...