sobota, 30 marca 2013

Jajka z wasabi




W tym roku skupiłyśmy się na jajkach. Dziś kolejna i już ostatnia na te Święta Wielkanocne  propozycja jajek faszerowanych :)  Coś dla miłośników ostrzejszych smaków, a w szczególności japońskiego chrzanu wasabi. Ilość dodana do jajek - dowolna. My użyłyśmy wasabi z proszku, ale równie dobrze można dodać takiego w paście - jak wolicie.
Kolor zielony jest alegorią nadchodzącej (baaardzo powoli..) wiosny i metaforą chęci poleżenia sobie na zielonej trawie.


Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka serka mascarpone
  • 1 łyżeczka majonezu
  • wasabi - z proszku lub w formie pasty - według smaku
  • sól, pieprz
  • czarny kawior 
  • kilka kropel soku z cytryny/limonki
  • zielony barwnik - można dać mniej lub pominąć

  1. Ostudzone jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy je z serkiem, majonezem, wasabi i barwnikiem. Dokładnie ucieramy widelcem na gładką masę.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodajemy kawior mieszamy.
  3. Białka napełniamy masą, dowolnie dekorujemy.
Smacznego jajka!





sobota, 23 marca 2013

Jajka "na różowo"









Kolejna propozycja jaj faszerowanych, idealnych na nadchodzące Święta - tym razem z rybną nutą. Bez nich nie ma mowy o Wielkanocy. Sprawdzą się również przy innych okazjach. Proste w wykonaniu, efektowne, dzięki dodatkowi różowego kawioru.
Przygotowania do Świąt nabierają już zdecydowanego tempa!


Składniki: 


  • 4 jajka na twardo
  • majonez
  • serek mascarpone lub inny śmietankowy +/- jedna spora łyżka
  • 1-2 łyżeczki pasy z łososia - taka z tubki (można pominąć lub dodać trochę więcej)
  • różowy "kawior" - czyli ikra ryb łososiowatych, można zastąpić czarnym lub tym najszlachetniejszym - z jesiotra :)
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny (kilka kropel)


  1. Wykonanie jest bardzo proste: po ugotowaniu i ostudzeniu, obrane jajka kroimy na pół. Wyciągamy żółtka, przekładamy je do osobnego naczynia i rozdrabniamy. Następnie dodajemy serek, pastę i ikrę, na koniec majonez - masa nie może być rzadka, więc nie przesadzamy z majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy dokładnie.
  2. Masę z żółtek przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią białka. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego!



czwartek, 21 marca 2013

Jajka faszerowane z awokado

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami – przynajmniej tak wskazuje kalendarz, bo niestety w pogodzie tego nie widać. Dziś pierwszy dzień wiosny, a śnieg tak jak zalegał tak zalega nadal. Mamy nadzieję, że wiosna wygra pojedynek z zimą i słońce zagości na dobre, nie tylko na niebie ale i w Waszych sercach. Przygotowania do Świąt Wielkanocnych nabierają tempa, my testujemy, jakie jajka mogą zagościć na naszych stołach. Z tej racji, że uwielbiamy awokado bardzo często łączymy je z jajkiem. Dziś mamy dla Was propozycję na jaka nadziewane z awokado. Mamy nadzieję, że pyszny i szybki farsz do jajek, przypadnie Wam do gustu :)

wtorek, 19 marca 2013

Chilli con carne

Co z tą wiosną? Śniegi nie chcą odpuścić i nadal cierpimy na niedostatek słońca… Czekam już z utęsknieniem na nowalijki, na świeże warzywa, na ryneczek pełen pięknych kolorów! Tymczasem trzeba jeszcze rozgrzewać wyziębione ciało. Z pomocą przychodzi chilli con carne. Nie dość, że syte to konkretnie nas rozgrzeje – miejmy nadzieję, że to już ostatnie zimowe sceny za naszym oknem.
Chilli con carne jest daniem kuchni meksykańskiej i teksańskiej, musi być intensywnie przyprawione. Zjeść można je samo, z tortillą, albo tak jak w naszej wersji z ryżem i odrobiną awokado. Spróbujcie koniecznie!

poniedziałek, 11 marca 2013

Wynik konkursu urodzinowego





Czas na rozstrzygnięcie naszego urodzinowego konkursu! 
Przysłaliście do nas ciekawe propozycje menu na naszą urodzinową kolację, ale jak zwykle zwycięzca może być tylko jeden.
Miło nam ogłosić, że zestaw produktów od Tchibo otrzymuje...

Łukasz

Gratulujemy!  

i prosimy o przesłanie danych adresowych na amenuplease@gmail.com !

piątek, 8 marca 2013

Macarons



O makaronikach pisałyśmy już przy okazji wycieczki naszej kochanej N. do Paryża i odważnej próbie Izy upieczenia tych ciasteczek pierwszy raz :) Tym razem piekłam ja, a okazją do tego była nowa mata do pieczenia tychże smakołyków.
Po drugiej próbie (pierwsza odbyła się bez rzeczonej maty) trzeba przyznać, że pieczenie makaroników to nie lada sztuka. Patrząc na ilość smaków i kolorów nie trudno zrozumieć swoisty szał na punkcie tych ciastek, widoczny zwłaszcza na zagranicznych blogach. Owocowe aromaty nadzienia, piękne pastelowe kolory, zdecydowanie wysoka cena... Na szczęście można zrobić je samemu. I choć nie będą może od razu tak idealne jak w paryskich kawiarniach, będą lepsze, bo swojej roboty :) 
Chciałybyśmy, żeby w tym roku znalazły się w Wielkanocnym słodkim menu (w wiosennych pastelowych kolorach). Ćwiczymy i dziś przedstawiamy kolejną próbę. Nie jest idealnie, ale ćwiczenia czynią mistrza, tak więc mamy nadzieje, że będzie tylko lepiej!

Dziś 8 marca. Dzień Kobiet, także makaroniki będą w sam raz do świątecznej kawki :)

wtorek, 5 marca 2013

Smażone krewetki



Uwielbiam krewetki w takiej postaci! Cudownie maślany smak zachęca aromatem czosnku oraz pietruszki, do tego pyszna bagietka, którą moczymy w maślanym sosie oraz białe wino... Rozkosz dla podniebienia! Przygotowanie krewetek w ten właśnie sposób jest łatwe, o ile zastosujemy się do kilku zasad. Przede wszystkim potrzebne jest masło klarowane a krewetki muszą być osuszone przed smażeniem. Masło klarowane sprawi, że krewetki się usmażą, nie spalą się i nie będą gumowe. Tak przygotowane krewetki mogą stanowić przystawkę, a także doskonale sprawdzą się jako kolacja, oczywiście jeśli zwiększymy porcję :). 

poniedziałek, 4 marca 2013

Oreobrownies




Lubicie czekoladowe ciasteczka? Głupie pytanie. Lepiej zapytać, co można z takich ciastek zrobić. Z jednej strony zwykłe ciastka, z drugiej - no właśnie... 
Ponieważ są zwykłe i niezwykłe można je wykorzystać do stworzenia innych deserów, np. użyć przy pieczeniu brownies. Pomysł nie nowy, ale warty powtórzenia. Wielokrotnie.
Czekoladowe ciasto z czekoladowym ciastkiem. Czego można chcieć więcej?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...