Przyszedł mróz ("jak jest zima, to musi być zimno"), do wiosny jeszcze daleko... Na rozgrzewkę, zwłaszcza po ciężkim dniu, herbata to za mało. Próbowałyśmy i kompot z jabłek z białym winem sprawdza się znakomicie. Idealny na wieczór !
Przepis na 4 porcje:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki słodkiego lub półsłodkiego białego wina (idealne jest białe wino reńskie)
- 2-3 jabłka obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę
- ok. 4-6 goździków
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- cukier do smaku
*dla amatorów imbiru - kilka plasterków świeżego korzenia
1. Zagotowujemy w garnku wodę, dodajemy cynamon,(imbir), goździki i jabłka, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną.
2. Zmniejszamy ogień, dodajemy wino i podgrzewamy następne kilka minut, doprawiamy cukrem do smaku.
3. Podajemy gorący.
Smacznego!
Agat.
Może być naprawdę pyszne! Chyba dziś zrobię, uwielbiam wino ;d
OdpowiedzUsuńAnia W.
Zachęcamy, zachęcamy! ;)
Usuńzrobię napewno!
OdpowiedzUsuńsmacznego!
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy !:)
UsuńKompot z białym winem bardzo dobry na rozgrzewke gdy takie mrozy,polecam.Pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuń