Lato zagląda coraz śmielej do naszych domów. Słońce, przyjemny powiew wiatru, kawka w ogrodzie, na tarasie czy balkonie? Oczywiście, że tak :) Skoro mamy piękną pogodę za oknem niech i nasze talerze wypełnią się pięknymi kolorami. Czas na pyszny deser z truskawkami i borówkami w roli głównej. Biegnijcie czym prędzej na ryneczek, czy targ i zakupcie świeże owoce. Do tego delikatne kruche ciasto i pyszny krem patissiere! To się musi udać! Samych pyszności!
Potrzebujemy:
Ciasto ok. 6 - 7 małych tart (foremki o średnicy 6 cm)
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
Krem patissiere:
- 300 ml mleka
- pół laski wanilii, przekrojonej wzdłuż
- 3 duże żółtka
- 50 g cukru
- 20g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo potrzebne są truskawki i borówki.
Przepis na kruche ciasto jest uniwersalny, już wcześniej na jego bazie zrobiłyśmy biało-czerwone babeczki:
1. Mąkę przesiewamy, siekamy zimne masło, i szatkujemy nożem razem z mąką, tak długo aż zrobi się swego rodzaju kasza.
2. Dodajemy cukier puder, żółtka i energicznie zagniatamy, aż ciasto się sklei. Nie robimy tego za długo, aby masło nie zaczęło się topić.
3. Ciasto wkładamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
Krem:
Mleko z wanilią zagotować w garnku. Doprowadzamy je do wrzenia, odstawiamy, a wanilię wyciągamy.
Żółtka ucieramy z cukrem aż będą białe. Mąki trzeba ze sobą wymieszać, a następnie dodać do żółtek. Wszystko razem miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Gotową masę wlewamy do mleka i mieszamy. W przypadku pojawienia się grudek musimy mieszać tak długo aż się wszystkie rozpuszczą. Mieszamy drewnianą łyżką aż do zagotowania. Gotujemy około minutę. Krem należy wystudzić.
Krem wykładamy na upieczone tartaletki, wygładzamy i układamy owoce.
Tak jak i kruche ciasto, tak i krem doskonale komponuje się z innymi owocami - puśćcie wodze fantazji i przygotujcie swoje własne letnie tartaletki!
świetny ten krem, właśnie robię biszkopt i chyba wykorzystam przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńkulinarna-mania.blogspot.com
Świetny to prawda! Pyszny i tyle smacznych deserów można z nim zrobić, że ach!
Usuńlubię takie desery:)kruchy spód, krem i owoce:)
OdpowiedzUsuńbez zbytniego kombinowania, prawda? :)
UsuńNa babeczki nakładamy zimy krem?
OdpowiedzUsuńGenialne przepisy, będę tutaj zaglądać :D.
A.
Tak, wskazałyśmy też w przepisie, że krem należy wystudzić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy! :)