Sezon na figi w pełni. Są u nas coraz bardziej popularne i tym samym coraz bardziej dostępne. Możliwości ich wykorzystania jest mnóstwo. Dziś sałata, która w zupełności może zastąpić obiad. Z kurczakiem - krótko smażonym z dodatkiem sosu teriyaki, z figami, świeżymi malinami, dodatkowo sos z francuską musztardą i glassą balsamiczną.
Co Wy na to?
Składniki na 1 dużą porcję, lub 2 mniejsze:
- duża garść mieszanki ulubionych sałat
- 3 dojrzałe figi
- ser żółty lub mozzarella - według uznania
- 2 łyżeczki kaparów
- maliny - 2-3 łyżki
- 1/2-1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu teriyaki
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
na sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy
- 1 łyżeczka glassy balsamicznej + trochę do dekoracji
- świeże zioła - bazylia, pietruszka - według uznania
- sól, pieprz do smaku
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy filety, lekko spłaszczamy dłonią lub tłuczkiem. Umytą sałatę układamy na talerzu.
- Umyte figi kroimy w ćwiartki, kapary odsączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Razem z malinami układamy na talerzu.
- Przygotowujemy sos - wszystkie składniki dokładnie łączymy odstawiamy.
- Smażymy kurczaka- rozgrzewamy olej, a w trakcie smażenia dodajemy sos. Mięso smażymy krótko - by nie było za suche. Gorącego kurczaka ukłądamy na sałacie. Całość polewamy sosem.
Smacznego!