Czas na figi! Czy wiecie o tym, że tylko żeńskie owoce figi są jadalne? Męskie są niejadalne. Figi występują w różnych odmianach i mają szerokie zastosowanie w kulinaraich. Ciemnofioletowe figi są spożywane na surowo, a jasnozielone suszone, (nabierają charakterystycznej, bursztynowej barwy) i sprasowywane są najczęsciej spotykane w handlu i stosowane w kuchni jako bakalie (pewnie znacie pyszny tort dacquoise?). Okazuje się, że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, a te są związane z dużym stężeniem polifenoli, a część polifenoli działa przeciwnowotworowo. Z figi przygotowuje się dżemy, konfitury i konserwy. Smakują doskonale z serem, sałatą, szynką. Jedzcie figi na zdrowie!
Potrzebujemy:
(porcja dla jednej osoby)
- dużą, dojrzałą figę fioletową
- garść rukoli
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 plasterki sera koziego (z rolki)
- glasse gastronomiczną
Wykonanie:
Figę nacinamy u góry i podpiekamy w 180 st. przez około 10-12 min. Na talerzu rozsypujemy rukolę, polewamy ją glassą. Podpieczoną figę kroimy na 4, maks 5 część (w zależności od tego jak duża jest figa) i na każdej z nich kładziemy ser kozi, zawijamy w szynkę i kładziemy na rukoli. Całość skrapiamy odrobiną glassy i gotowe :) Smacznego!
elegancko:) smakowita sałatka!
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo nas to cieszy!
UsuńPozdrawiamy! :)
uwielbiam figi. te fioletowe - zjadane na surowo bez żadnych dodatków!:-)
OdpowiedzUsuńMy także lubimy smae! Warto je także komponować z innymi warzywami, owocami czy miesem i wędlinami :)
UsuńEleganckie i idealne na kolację ; ) Tylko dobre wino i dobre towarzystwo ; )
OdpowiedzUsuńJesteśmy tego samego zdania! :)
UsuńDla mnie po prostu połączenie idealne! Uwielbiam figi z szynką parmeńską, a ukola tylko dodaje całości pikanterii... Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńRukola! O tak, jej ostry smak i słodkość figi - po protsu pychota!
OdpowiedzUsuń