Uwielbiam tę tartę! Jest
ona nie tylko moim ukochanym deserem, ale także moich najbliższych. Wyjęta z
piekarnika i przestudzona znika w mgnieniu oka. Atutem tary są delikatny
maślany spód, pyszne winne jabłka i cynamon. Przepis znalazłam wiele lat temu w
sieci, delikatnie zmodyfikowałam i oto jest!
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 1
i ¼ szklanki mąki pszennej
- 2
łyżki cukru
- szczypta
soli
- 125
g zimnego masła
- 3
łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 5
jabłek
- 4
łyżki cukru
- łyżeczka
cynamonu
- łyżka
mąki pszennej
- 2
łyżki rozpuszczonego masła
- 100
g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem, solą, dodajemy pokrojone w małe kostki zimne masło, wodę i wszystko szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy i schładzamy, minimum 30 minut.
- Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy je na 4 części, a każdą tniemy na 4 do 6 plasterków. Dodajemy 3 łyżki cukru i cynamon. Łyżkę mąki wymieszać z łyżką cukru.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim wysmarowaną masłem formę (łącznie z bokami) o średnicy mniej więcej 30 cm. Na spód ciasta wysypujemy mąkę z cukrem.
- Układamy jabłka – plasterek przy plasterku. Całość zalewamy roztopionym masłem.
- Piec w temperaturze 200 stopni C około40-45 minut.
- Upieczone ciasto smarujemy z wierzchu rozgrzanym dżemem morelowym, czy to brzoskwiniowym.
Tarta
wyśmienicie smakuje lekko pogrzana z lodami waniliowymi. Smacznego!
kto nielubi takiej tarty:) mmmmm
OdpowiedzUsuńcoś pysznego
no właśnie, kto nie lubi? :)
Usuń