Jak walczyć z jesienną chandrą? Sposobów jest wiele. Z całą pewnością czekolada pod wszelkimi postaciami jest świetna. Czekolada na gorąco, ciasteczka czekoladowe, tabliczka czekolady i ciasto czekoladowe doskonale się sprawdzają. Dziś chcemy Wam polecić mocno czekoladowe, wilgotne brownie. W sumie powinno się ono nazywać "Brownie a'la Łukasz", bo to właśnie od niego otrzymałyśmy ten przepis. Wielokrotnie wypróbowany przez Łukasza wyszedł także nam!
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 125 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 60 g mąki
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 6 łyżek dżemu porzeczkowego
Masło roztapiamy z gorzką czekoladą i zostawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Masę z cukru i żółtek dodajemy po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie z sobą łączymy. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni, tak długo, aż góra zacznie pękać.
Aby zrobić polewę rozpuszczamy czekolady i dodajemy do nich dżem porzeczkowy. Gotowe ciasto polewamy polewą. Smacznego!
prawdziwa bomba czekoladowa:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm
o tak, prawdziwa, ale czasami są takie jesienne, zimowe dni, że czekolada jest baaardzo potrzebna:)
UsuńKocham brownie :. I zgadzam się, że czekolada zdecydowanie najlepsza jest jesienią :)
OdpowiedzUsuńDzisiejsza pogoda zdecydowanie zachęca do zjedzenia czekolady. Pod każdą postacią!
Usuńchetnie zrobie, ale prosze mi powiedziec ile czasu ma byc w piekarniku??:) bo ostatnio jak robilam z innego przepisu to zamiast brownie wyszedl mi murzynek...:)
OdpowiedzUsuńTak długo aż góra zacznie pękać - trzeba pilnować :)
Usuń