Czy często jest tak, że macie bardzo mało czasu na przygotowaniu posiłku? Głównie obiadu? Warto zjeść go ciepłego i treściwego. Szybko po pracy, przed wyjściem do kolejnych obowiązków postanowiłam, że zrobię łososia i podam go z kuskusem z dodatkiem warzyw. Szybko i smacznie, co ważniejsze zdrowo. Jak się okazało później, sam kuskus w formie swego rodzaju sałatki, doskonale sprawdził się na imprezie. Gdy wyszli goście kuskus ulotnił się jakby z nimi ;)
Potrzebujemy:
(składniki na dwie porcje)
- filet z łososia, ok. 300 g
- szklankę kaszy kuskus
- szklankę gorącej wody
- pęczek koperku
- małą cukinię
- czerwoną paprykę
- czerwoną cebulę
- ząbek czosnku
- oliwę do smażenia
- sól, pieprz, papryka chilli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ćwiartkę cytryny
Przygotowanie:
- Kaszę przesypujemy do miski, mieszamy z solą i pieprzem (aby kasza nie była bez smaku) zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 min – kasza spęcznieje. Gotową studzimy.
- Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek kroimy w większą kostkę i smażymy na oliwie około 10 min, doprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli.
- Kuskus mieszamy z warzywami, jeżeli trzeba doprawiamy.
- Oczyszczony filet z łososia przyprawiamy pieprzem i solą oraz oczywiście koperkiem i smażymy na niewielkiej ilości oliwy, po kilka minut z obu stron, aż się dobrze zetnie. Usmażonego skrapiamy cytryną.
Do kuskusa i łososia pasuje sos z jogurtu naturalnego z koperkiem.
Smacznego!
Uwielbiam łososia i dania mało kaloryczne,często kupuję świeżego łososia w Lidlu i zapiekam z różnymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńMy także często sięgamy po łososia :) Z Biedronki też jest bardzo dobry :)
Usuń