Szparagi zawładnęły naszą kuchnią! Bardzo lubimy zarówno zielone jak i białe. Częściej zajadamy się tymi pierwszymi, gdyż jest z nimi mniej pracy, szybko i łatwo można je przygotować. Szparagi cenione są z uwagi na walory smakowe i lekkostrawność. Ponadto są bardzo zdorwe i niskokaloryczne. Gotowane, na parze, z patelni, w omlecie – możliwości jest wiele! Rozpoczęłyśmy od zupy krem z zielonych szparagów. Delikatna zupa, cudownie kremowa i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie!
Składniki: (4 porcje)
- litr bulionu
- pęczek zielonych szparagów
- pół cebuli
- 100 ml śmietanki 18%
- pieprz, sól, słodka papryka
- odrobina cukru
- dwie łyżki oliwy
1. Szparagi myjemy, oddzielamy twarde końcówki, wyrzucamy je, a pozostałe części dzielimy na około 3 cm kawałki. Pozostawiamy 6 główek (sparzone przyozdobią zupę) Cebulę kroimy w większą kostkę.
2. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi cebulę, chwilę smażymy – tak około 5 minut.
3. Podgrzewamy bulion i wrzucamy do niego szparagi i cebulę. Całość gotujemy przez około 10 minut.
4. Zestawiamy zupę z gazu, miksujemy całość, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Zaciągamy śmietanką i gotowe.
Podajemy z kilkoma sparzonymi główkami szparagów i posypujemy słodką papryką. Smacznego!
Uwielbiam zupy kremy, a z zielonych szparagów to już w ogóle strzał w dziesiątkę! :)
OdpowiedzUsuń