Oto pomysł jak smacznie i zdrowo zjeść. Jajko i awokado to świetne połączenie nie tylko ze względu na smak, ale i na odpowiednią ilość składników odżywczych i zdrowych tłuszczy. Awokado warto jeść głównie ze względu na zawartość tłuszczy nienasyconych.
Wystarczy wydrążyć część owocu, wbić jajko, doprawić, posypać serem i zapiec. Pyszne śniadanie, obiad lub przekąska gotowe :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 duże, w miarę dojrzałe awokado
- 1 łyżka sera, np. Corregio
- 2 małe jajka
- sok z cytryny/limonki (ok. 1 łyżki)
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek lub inne ulubione zioła
- Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, lekko wydrążamy - robimy miejsce, by wbić jajko, skrapiamy sokiem z cytryny/limonki.
- Małe jajko wbijamy do miseczki/filiżanki, a następnie przelewamy w przygotowane wgłębienie w awokado. W przypadku, gdy całe jajko się nie zmieści, odlewamy część białka.
- Posypujemy solą, pieprzem, ziołami i serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni C i pieczemy ok 7-15 minut, w zależności od tego, jak bardzo upieczone jajko lubimy (na zdjęciach widzicie poziom upieczenia jajka idealny dla Izy - czyli całkowicie ścięte białko i nie pływające żółtko :) )
- Podajemy od razu, gorące.
Smacznego!
Proste, fajne i oryginalne:)No i na pewno pyszne :D
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł, podoba mi się.
OdpowiedzUsuńOBIECAŁAM. ZROBIŁAM. ZAKOCHAŁAM SIĘ.... MUAAA;*
OdpowiedzUsuńpolecam w wersję z lejącym się żółtkiem .... mmmmm