Truskawki w natarciu :) Póki jeszcze są te świeże, bo potem trzeba będzie zadowolić się mrożonymi, a wiadomo, że to już zupełnie coś innego.
Nie miałam jeszcze okazji upiec sernika, który w pełni spełnił moje oczekiwania. Winę ponosi za to piekarnik, przecież ja robię wszystko jak należy:) Izie wychodzi zawsze :P (patrzcie tu). Tak czy owak, taka tarta - z serowym nadzieniem i owocami, jest kompromisem między tradycyjnym sernikiem, a ciastem z owocami, które uwielbiamy ;)
Gdy zacznie się czas na wiśnie, warto będzie wrócić do tego przepisu, tymczasem wersja z truskawkami. Macie ochotę ?
Składniki (blacha do tarty: 25 cm)
ciasto kruche - świetny przepis, pochodzi z książki Raymond'a Blanc'a ("Łatwa kuchnia francuska"):
- 120 g masła w pokojowej temperaturze, pokrojonego w kostkę
- 75 g cukry pudru
- 3 żółtka (my dodałyśmy dwa i też starczyły)
- 250 g mąki
- 2 łyżki wody
nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- świeże truskawki - w zależności od ich wielkości, muszą pokryć całą tartę, plus minus 200-250 g
- 3-5 łyżek cukru pudru - do smaku
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 żołtka
- 4 białka ( dwa z jajek przeznaczonych do ciasta)
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Autor książki poleca wymieszać składniki łopatką lub drewnianą łyżka, ale świetnie sprawdzi się mikser.Miękkie masło i cukier mieszamy, aż powstanie krem, następnie dodajemy (u nas dwa) żółtka.
- Wsypujemy mąkę i ucieramy opuszkami palców (u nas mikserem), aż całość będzie przypominać okruszki, dodajemy wodę i wyrabiamy ręcznie, krótko (pół minuty - inaczej ciasto będzie twarde i straci kruchość), aż składniki się połączą. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kroimy każdą w ćwiartki.
- W misce rozdrabniamy ser, najlepiej widelcem. Następnie ucieramy mikserem z cukrem, wanilią, ekstraktem i żółtkami. Dodajemy budyń i jeszcze chwile mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Blachę do tarty smarujemy masłem i wykładamy 2/3 ciasta. Ostatnią częścią przykryjemy całość.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka na pianę.Ostrożnie przekładamy pianę do masy serowej, delikatnie mieszamy.
- Przekładamy masę na ciasto, układamy kawałki truskawek. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy tartę i sklejamy brzegi ciasta ze sobą. Nacinamy powierzchnie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok.180 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut, aż wierzch się zrumieni, ciasto urośnie i będzie ścięte. Tartę podajemy ostudzoną, najlepiej z lodami waniliowymi :)
Smacznego!
Ja mam. I to ogromną :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhehe :) w takim razie polecamy upiec jak najszybciej, póki jeszcze są dobre truskawki!
UsuńAle cudo!.
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńwygląda cudownie:) smakuje pewnie jeszcze lepiej:D
OdpowiedzUsuńdziękujemy :) jest nie za słodka, z truskawkami, w sam raz!
UsuńJest taka dobra
OdpowiedzUsuń