Fascynacja zupami-kremami trwa!
Dziś polecamy kremową zupę ze szpinakiem. Przepis jest prosty - tak jak miało to miejsce w przypadku zupy krem z kalafiora (przepis znajdziesz tutaj: krem z kalafiora). W ostatnim czasie szpinak stał się bardzo popularnym warzywem. Dziś nie kojarzy nam się z okropną stołówkową papką, wręcz odwrotnie z wytrawnym dodatkiem do ryb, makaronów, sałat i wielu innych pyszności. Zupa smakuje doskonale z grzankami. Panowie chcecie być silni jak Popeye? Ta zupa jest dla was! :)
Składniki:
- paczka szpinaku, najlepiej w liściach
- 2 małe ziemniaki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- papryka chilli, sól, pieprz
- śmietanka 18%
Wykonanie:
Około 1,5 litra wody wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową - doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy pokrojony por. Kiedy mamy już przygotowany wywar, a warzywa są prawie miękkie wyciągamy z zupy liść laurowy i ziele angielskie (aby nie mieć z tym problemu wystarczy włożyć je w woreczek z gazy i dodać do gotowania, ułatwi to później ich wyjęcie z wywaru) dodajemy szpianak. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną, doprawiamy papryką chilli, solą i pieprzem. Kiedy zupa ma idealny smak zestawiamy ją z gazu i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy zupę na gazie i dolewamy śmietankę (ilość dowolna, ale radzę nie przesadzać) - zupa ma mieć postać lekkiego kremu.
Tak przygotowany krem posypujemy grzankami. Jak zrobić grzanki? To proste!
Grzanki:
3,4 kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do miseczki, zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy sól, pieprz i zioła np.: prowansalskie. Tak przygotowany chleb wrzucamy na rozgrzaną patelnię i na wolnym ogniu smażymy, aż chleb się zarumieni i będzie rozkosznie chrupiący i aromatyczny.
Smacznego!
Polecam, jadłam bardzo pyszna kremowa zupa.Pozdrawiam.M
OdpowiedzUsuń