Składniki na 4 porcje:
- główka kalafiora (ewentualnie paczka mrożonego)
- dwie pietruszki
- kawałek selera
- por
- świeży koperek
- 1 litr bulionu
- szklankę mleka
- pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- śmietanka 18%
Pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, por tniemy na kilka mniejszych kawałków, dodajemy rozdrobnionego kalafiora. Wszystko wrzucamy do garnka zalewamy bulionem i mlekiem. Gotujemy przez około 30 min, aż warzywa zmiękną. Gotujący się kalafior potrafi wydzielać niekoniecznie przyjemny dla naszego nosa zapach, stąd mleko, które zneutralizuje zapach a i nada kremowy kolor zupie. Kiedy warzywa zmiękną za pomocą blendera miksujemy wszystko na krem, doprawiamy do smaku i zalewamy śmietanką. Do gotowej już zupy-krem dodajemy posiekany koperek. Podajemy z gałązką koperku, jeśli lubimy groszek ptysiowy jest także doskonałym dodatkiem. Krem z kalafiora doskonale smakuje z grzankami z masłem czosnkowym.
Przepis na grzanki:
- bagietka
- odrobina masła (tyle ile jest nam niezbędnego do przesmarowania grzanek)
- czosnek
- pietruszka
- sól
Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, pietruszką i solą. Smarujemy pokrojoną bagietkę i zapiekamy aż masełko się stopi, a grzanki zarumienią :)
Smacznego!
Mhmmm krem z kalafiora!!!! Uwielbiam! Dzięki za świetny przepis, coś czuję, dziś na obiad będzie krem kalafiowory xD
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marta:)
Życzymy smacznego obiadu! I oczywiście zapraszamy do śledzenia kolejnych przepisów !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Najlepsza zupa ! ;)
OdpowiedzUsuńAnia
Cieszymy się bardzo, że smakuje! Niebawem pojawią się kolejne zupy-kremy ;)
Usuń