piątek, 7 listopada 2014

Tarta kokosowa



Za chwilę zacznie się czas cynamonu, przyprawy do piernika, ulubionych jesienno-zimowych smaków. Tymczasem mamy dla Was przepis na coś zupełnie innego. Tarta kokosowa którą prezentujemy jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Lekkie, kokosowe nadzienie rozpływa się w ustach a spód z ciasteczek, to świetna alternatywa dla kruchego ciasta. Można go podpiec w piekarniku, tak jak zrobiłyśmy, lub wstawić do lodówki przed wylaniem nadzienia. My wolimy wersje z piekarnikiem - ciasteczka nabierają kruchości. 
Skusicie się? :)


Składniki na tartę o średnicy ok 25 cm:
  • puszka mleka kokosowego (użyjemy tylko gęstej białej części, wodę możecie zużyć do zrobienia koktailu)
  • 400 g jogutru naturalnego - typu greckiego
  • 80 ml likieru kokosowego
  • cukier puder do smaku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 210 g owsiano-sezamowych ciasteczek
  • 100-110 g miękkiego masła
  • bezy lub biała czekolada


  1. Ciasteczka kruszymy i łączymy z masłem, następnie ciasteczkową masą wykładamy formę do tarty (tylko dno), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni C
    i pieczemy parę minut (5-6 minut, aż ciasteczka "rozpuszczą się" i lekko zrumienią). Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, mieszamy (aż cała się rozpuści), studzimy. Mleko kokosowe (tylko białą gęstą część!) miksujemy razem z jogurtem, następnie dolewamy likier, słodzimy cukrem pudrem do smaku. Dalej dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy mikserem, na wolnych obrotach. Cały czas ubijając, dodajemy żelatynę, chwilę mieszamy, aż wszystko się połączy. Masę kokosową wlewamy na ostudzony spód
    i całość wstawiamy do lodówki, na 3-4 godziny. Podajemy udekorowaną bezami lub polewą z białej czekolady.
Smacznego!



21 komentarzy:

  1. To jest pyszne .Jadłam ją u osoby która ją upiekła i prowadzi ten wspaniały blog. Nikt robiąc te ciasto nie będzie żałował. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, dziękujemy! :) :P

      Usuń
    2. Pyszne, sama próbowałam. Oczywiście też myślę, że nikt ni będzie żałować. Moja subiektywna opinia.

      Usuń
    3. aż mi cukier podskoczył

      Usuń
  2. O rany, obłęd na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy taki:) Aż by się chciało jeszcze kawałeczek, myślę może sama zrobię.

      Usuń
  3. Podziel się :) Świetny przepis, a tym bardziej jeszcze lepsze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis zapraszam na swojego bloga http://kolorowy-talerz.blog.pl/ polecam rybe w cieście piwnym prosze pozostawic kometarz bo mie to zmotywuje dodawć jesće więcej przepisów

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Dość oryginalny wygląd:P Pozdrawiam gorąco tak przy okazji!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się bo bardzo lubię kokos;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dość kaloryczne, ale niezwykle smaczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna tarta! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dośc szybko się rozpuszcza jak widać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wyśmienicie. Uwielbiam kokosowy smak. Chyba skuszę się na ten przepis. W piątek jestem umówiona z koleżankami na kawę więc jest okazja, aby wypróbować to ciacho.
    Pytanie tylko czy muszę dodawać likier kokosowy. Nie przepadam za smakiem alkoholu w cieście. Może mogę ten składnik zastąpić czymś delikatniejszym? Dajcie znać proszę :)
    Biorę się już za pieczenie bez do dekoracji

    OdpowiedzUsuń
  12. My response to your website is very good, so I can learn a lot on slot gacor, with so many websites like bandar togel online I can learn from your website I am very thankful
    situs judi online

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...