Muffiny są dobre na każdą okazję, każdą porę dnia. Smakowych kombinacji jest nieskończenie wiele, ale o tym już pisałyśmy :)
Dziś proponujemy je w odsłonie wytrawnej z cukinią (nasze ulubione warzywo), czarnymi oliwkami i serem - u nas sprawdził się parmezan i wyszło we włoskim stylu. Izie bardzo smakowały, w związku z czym musiały się tu znaleźć! :)
Składniki na ok.12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml oliwy z pestek winogron lub zwykłego oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz, papryka, - według upodobań
- 1 szklanka jogurtu naturalnego/mleka/maślanki
- 1 młoda cukinia starta na tarce o dużych oczkach
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego ulubionego żółtego sera
- 1/2 szklanki czarnych oliwek - przekrojonych na pół
- suszona bazylia - według upodobań
- Suche składniki dokładnie mieszamy, oddzielnie łączymy mokre składniki. Wlewamy masę jajeczno -jogurtową do mąki z przyprawami, następnie dodajemy oliwki, ser i cukinię. Szybko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Papilotki umieszczone w blasze do muffinów napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz