Doskonała do grzanek na śniadanie, do przekąszenia podczas wieczornego spotkania przy czerwonym winie z przyjaciółmi. Taka jest właśnie tapenada. Głównym składnikiem tej pasty są czarne oliwki, kapary, anchois oraz oliwa. Tapenada wywodzi się z Prowansji. Smakuje doskonale z grzankami oraz ciemnym pieczywem. Czerwone wino podkreśla i wydobywa niesamowity smak czarnych oliwek, a te muszą być bardzo dobrej jakości. Skosztujcie raz, a z pewnością często będzie gościć na waszych stołach. Zaletą pasty jest to, że zamkniętą w słoiku można długo przechowywać w lodówce.
Do zrobienia tapenady potrzebujemy:
- szklanka czarnych oliwek (jak najmniej barwionych)
- dwie łyżki kaparów
- 5-6 anchois
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy (dobrej jakości)
- pół papryczki chilli
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie jest banalnie proste.
Wszystko, poza papryczką chilli umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do przygotowanej tapenady dodajemy pół posiekanej papryczki chilli. Gotowe :)
Tapenada smakuje wyśmienicie z grzankami i w takiej właśnie postaci ją prezentujemy. Smacznego!
Uwielbiam oliwki i anchois! Pozdr.
OdpowiedzUsuń