Od wielu lat słyszymy, że Polacy jedzą za mało ryb. Mimo że zdajemy sobie sprawę z ich wartości odżywczych, ryby rzadko lądują na naszych stołach. Jednym z powodów może być fakt, iż znaleźć świeżą, dobrą nie jest łatwo. Warto jednak postarać się i poszukać sklepów, gdzie można je dostać. Brak ryb w diecie odbija się na naszym zdrowiu. Dobrze byłoby o tym pamiętać planując obiad. Dziś zdrowa propozycja - pstrąg pieczony z koperkiem, pietruszką i cytryną. Świetny smak i prostota, po świątecznym obżarstwie jak znalazł :)
Składniki:
- świeży pstrąg
- świeży koperek, natka pietruszki - po 2 gałązki na porcję lub według uznania
- cytryna + skórka
- masło - może być to masło czosnkowe z dodatkiem skórki z cytryny - ok 2 łyżeczki na porcję
- sól, pieprz - do smaku
- + folia aluminiowa do pieczenia
- Rybę myjemy, (jeżeli nie jest wypatroszona - usuwamy wnętrzności), osuszamy. Świeżość mięsa łatwo sprawdzić: skrzela - powinny być czerwone/różowe, oczy przejrzyste, mętne świadczą o tym, że ryba nie jest najświeższa. Warto sprawdzić też, czy skóra jest błyszcząca i bez śluzu, a mięso przy nacisku powinno od razu wrócić do naturalnego kształtu. No i zapach - świeża ryba nie ma intensywnego "rybiego" zapachu.
- Do wnętrza oczyszczonej i osuszonej ryby wkładamy gałązkę koperku, pietruszki, cytrynę pokrojoną w plastry (1-2 plastry na rybę) oraz masło: klasyczne lub czosnkowe. Posypujemy solą i pieprzem. Matową stronę folii aluminiowej smarujemy masłem, kładziemy rybę i szczelnie zamykamy. Pieczemy ok. 30 minut (większe ryby będą piekły się odrobinę dłużej) w temperaturze ok. 180-190 stopni C. Na ostatnie kilka minut pieczenia możemy odwinąć folię, by mięso się zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz