Oliwa z oliwek uważana jest za eliksir młodości, długowieczności, ogółem jest lekiem na całe zło.W krajach śródziemnomorskich nie ma mowy o gotowaniu czy pieczeniu bez dobrej oliwy z oliwek. To wiecznie zielone drzewo to prawdziwy skarb ziemi i kuchni śródziemnomorskiej (i nie tylko, ponieważ oliwki uprawia się też w Indiach , Japonii czy na Jamajce). Uprawa znana jest od ok. 5500 lat, a zawdzięczamy ją Fenicjanom. Najstarsze owocujące drzewa mają ok 1000 lat. Do Polski oliwa z oliwek przybyła wraz z chrześcijaństwem, jednak na stołach pojawiła się za czasów królowej Bony. Jak widać zawdzieczamy jej nie tylko włoszczyznę. Teraz oliwa z oliwek kojarzy sie nam przede wszystkim z Włochami, z Umbrią i tym niesamowitym klimatem.
Pesto, które Wam proponujemy jest idealne do makaronu, fantastyczne do kanapek. Gęste, aromatyczne, z oliwą z oliwek, z pistacjami. Świetnie łączy sie z suszonymi pomidorami, mozzarellą czy cukinią. Spróbujcie, a na pewno znajdziecie jeszcze wiele możliwości zastosowania.
Składniki:
- pęczek, dwa zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek - najlepiej Monini Extra Virgin (ok 4-6 łyżek)
- 120-140 g pistacji
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 spory ząbek czosnku
- pieprz, sól
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka listków świeżej bazylii
- Pistacje ubić w moździerzu lub blenderze na bardzo drobno. Odstawić.
- Pietruszkę umyć, osuszyć, poodrywać listki od łodyg. Umieścić w blenderze, dodać oliwę, skórkę z cytryny, czosnek, zioła. Wszystko zmiksować na gładką masę, dodać pistacje. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Cudne zdjęcia i pyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękujemy bardzo! Zachęcamy do zrobienia :)
UsuńPozdrawiamy!