Nie wiem, czy często Wam się to zdarza, ale mi owszem- beznamiętnie przełączam kanały w tv i nagle trafiam na program kulinarny. Oczywiście często zamiast szybko lecieć po coś do pisania (bo a nuż pokażą coś fajnego), oglądam i liczę na to, że zapamiętam, a raczej zapamiętam, żeby zapisać gdzieć usłyszany przepis. Tak było ostatnio. W jednym z brytyjskich programów, pewna Hinduska przekonywała, że kuchnia indyjska jest łatwa. Czy tak jest, trudno mi do końca ocenić, receptury rodem z Indii rzadko goszczą na moim stole, może to błąd... Na pewno wynika to z tego, że nie można sobie ot tak postanowić - zaraz ugotuje coś orientalnego, nie zawsze mamy wszystkie produkty w lodówce czy spiżarni. Usłyszany i "zobaczony" przepis: ryba z kokosem i kolendrą, został przeze mnie częściowo zapamiętany i dlatego też - zmodifikowany. Zapraszamy na pstrąga z kokosem i kolendrą :)
Składniki na 4 porcję:
- 4 świeże lub mrożone pstrągi w całości lub inna ryba, np. w filetach
- pęczek świeżej kolendry
- skórka i sok z limonki lub cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 kokos starty na wiórki - możemy zastąpić wiórkami koksowymi - ok.6 łyżek
- dobrej jakości oliwa - ok 1/2 szklanki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3-5 cm kawałek świeżego imbiru startego na tarce o małych oczkach
- papryczka chilli - suszona lub świeża według smaku
- masło - ok 1 łyżka na porcję
- sól, pieprz do smaku
- Rybę myjemy osuszamy, nacinamy skórę, odkładamy.
- Kolendrę, pietruszkę i czosnek siekamy drobno, miaszamy z sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy oliwę i wiórki kokosowe oraz starty imbir i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Rybę solimy, układamy na folii aluminiowej wysmarowej oliwą, "faszerujemy" rybę kolendrą z dodatkami, obkładamy ją również z wierzchu, kładziemy po 1 łyżce masła na mięsie.
- Zawijamy ryby w folię luźno, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 190 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut, pod koniec pieczenia możemy odchylić folię, by mięso się przypiekło. Podajemy z ulubioną sałatą.
Nie znam tego przepisu i muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o mnie to ja jestem wielką zwolenniczką rybich dań. Zresztą jak również korzystam z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ to wiem, że moja rodzinka na pewno będzie się cieszyła z takiego posiłku.
OdpowiedzUsuń