Ostatnio nie miałyśmy czasu, by oddawać się gotowaniu, teraz "wracamy", a za oknem już jesień.
Dziś proponujemy Wam wieniec z masłem orzechowym. Inspiracją był estoński kringel. Ciekawy sposób zwijania sprawia, że po upieczeniu ciasto wygląda ładnie (a następnym razem może i nawet pięknie :) ). Idealne na jesienne, niedzielne popołudnie:)
Składniki:
- ok.2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 130 g masła w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki masła orzechowego lub więcej :)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki naturalnego kakao - ewentualnie
- Mąkę, cukier, masło, proszek i przyprawę, śmietanę i jajka łączymy, wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie klejące dodajemy mąki. Odstawiamy na 20 min do lodówki by odpoczęło.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm formując mniej więcej prostokąt. Całość smarujemy masłem orzechowym, posypujemy cynamonem i kakao.
- Rolujemy ciasno (dłuższy bok), dokładnie sklejamy koniec. Rulon przecinamy, zostawiając ok, 2 cm. Skręcamy w taki sposób, by przecięta część była po zewnętrznej stronie. Formujemy wieniec.
- Pieczemy ok 30-35 min, w temperaturze 180 stopni C. do złotego koloru. Podajemy z ulubioną kawą, herbatą lub grzanym winem:)
Jako wielbicielka masła orzechowego w każdej postaci ma dusza się raduje na widok takich wypieków-mniam!
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe, oo tak :) wiemy o co chodzi:)
Usuńjak dla mnie zdecydowanie "lub więcej" masła orzechowego :) przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnie jadłam nigdy czegoś takiego, ale wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie polecamy:) dla amatorów masła orzechowego w sam raz, poza tym zawsze można skomponować nowy smak - według uznania,a na podstawie naszego przepisu! Pozdrawiamy:)
Usuń