wtorek, 23 października 2012

Muffiny z dynią i kajmakiem

Jesienią królują dynie. Uwielbiamy zupę z dyni, ale dziś chcemy zaproponować Wam wykorzystanie dyni w słodkim wypieku - muffinach. Dla wyrazistości (czyt. słodkości) kajmak, czyli masa powstała z gotowanego mleka z cukrem. Idealne na jesienną chandrę!

Składniki tradycyjnie na ok 12 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej
  • puree lub konfitura z dyni - my dodałyśmy ok.100 g konfitury
  • kajmak - może byc gotowy z puszki - ok 1/2 opakowania

  1. W misce łaczymy dokładnie dynię i kajmak, mieszamy do całkowitego połączenia.
  2. W innym naczyniu łączymy suche składniki, w kolejnym mokre. Następnie masę jajeczno-mleczną wlewamy do mąki z dodatkami. Szybko mieszamy.
  3. Papilotki umieszczone w blasze do muffinów napełniamy ciastem, następnie wkładamy porcję masy dyniwej, przykrywamy porcją ciasta.
  4. Pieczemy ok 20 min w temp. 180 stopni C.
  5. Podajemy ostudzone.
Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. to połączenie musi być bardzo udane! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. słodkie muffiny ,fajne połączenie ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo jakie wspaniałe
    genialne połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Chodzą słuchy, że co niektórzy już je robili i wyszły pysznie! :)

      Usuń
  5. Świetny blog!
    Wiele przydatnej wiedzy i bogatej treści
    Zapraszam do mnie, jeśli spodobała Ci się treść przedstawiona na moim Blogu dodaj mnie do followersów.
    Odwdzięczę się tym samym
    Banners Broker

    OdpowiedzUsuń