Jesienią królują dynie. Uwielbiamy zupę z dyni, ale dziś chcemy zaproponować Wam wykorzystanie dyni w słodkim wypieku - muffinach. Dla wyrazistości (czyt. słodkości) kajmak, czyli masa powstała z gotowanego mleka z cukrem. Idealne na jesienną chandrę!
Składniki tradycyjnie na ok 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 100 ml oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej
- puree lub konfitura z dyni - my dodałyśmy ok.100 g konfitury
- kajmak - może byc gotowy z puszki - ok 1/2 opakowania
- W misce łaczymy dokładnie dynię i kajmak, mieszamy do całkowitego połączenia.
- W innym naczyniu łączymy suche składniki, w kolejnym mokre. Następnie masę jajeczno-mleczną wlewamy do mąki z dodatkami. Szybko mieszamy.
- Papilotki umieszczone w blasze do muffinów napełniamy ciastem, następnie wkładamy porcję masy dyniwej, przykrywamy porcją ciasta.
- Pieczemy ok 20 min w temp. 180 stopni C.
- Podajemy ostudzone.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Zachęcamy do zrobienia muffinów!
Usuńto połączenie musi być bardzo udane! pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
Usuńsłodkie muffiny ,fajne połączenie ;d
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) zachęcamy do zrobienia! :)
Usuńo mamo jakie wspaniałe
OdpowiedzUsuńgenialne połączenie!:)
:) Chodzą słuchy, że co niektórzy już je robili i wyszły pysznie! :)
UsuńŚwietny blog!
OdpowiedzUsuńWiele przydatnej wiedzy i bogatej treści
Zapraszam do mnie, jeśli spodobała Ci się treść przedstawiona na moim Blogu dodaj mnie do followersów.
Odwdzięczę się tym samym
Banners Broker