Kolejny pomysł na późne śniadanie (albo wczesny lunch :) ), na które zwykle możemy pozwolić sobie w weekend. Cała sztuka polega na tym by białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Sekretem udanego jajka w koszulce jest bardzo świeże jajko. Poznać je możemy po tym, że po rozbiciu białko ściśle przylega do żółtka. Przygotowanie wcale nie jest trudne, warto spróbować i zjeść pięknie podane śniadanie.
Składniki na 1 porcję:
- 1 świeże jajko
- garść mieszanki sałat
- kapary, papryka, marchew, szczypiorek - według upodobań
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka octu
- W garnku gotujemy ok 1,5 szklanki wody, wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia.
- Sałatę myjemy, osuszamy, mieszamy z warzywami i kaparami. Doprawiamy do smaku.
- Jajko wbijamy do filiżanki, łyżką robimy mały wir w wodzie i delikatnie wlewamy jajko. Na wolnym ogniu gotujemy jajko przez ok. 2 minuty.
- Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy na sałacie, posypujemy solą i pieprzem.
Smacznego!