Brownie ma być bardzo czekoladowe, ciężkie, lepkie i syte. Dodatkiem są wiśnie, na które sezon właśnie się zaczął. Połączenie czekolady i wiśni to klasyka i mimo, że lato kojarzy się z lekkimi, owocowymi deserami, nie sposób nie wspomnieć o tym połączeniu, zwłaszcza gdy w ogrodzie drzewo ugina się pod ciężarem bordowych, dojrzałych owoców.
Co sądzicie o takim połączeniu? Macie ochotę je wypróbować?
Składniki:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 50 g mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
- ewentualnie cukier perlisty - do dekoracji
- Masło i 1,5 tabliczki czekolady wrzucamy do małego garnka, rozpuszczamy na małym ogniu - do połączenia się składników. Studzimy. Resztę czekolady kroimy drobno.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i ekstrakt z wanilii. Mieszamy - za pomocą miksera włączonego na wolne obroty lub łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i dokładnie łączymy ze sobą składniki.
- Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - tym razem okrągła o średnicy 23 cm, może być też mała kwadratowa o boki +/- 24 cm. Wsypujemy na wierzch wiśnie - dość gęsto, jedna przy drugiej, oraz pozostałą czekoladę pokrojoną dość drobno (możemy posypać też cukrem perlistym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 170 stopni C. Pieczemy ok. 25 minut - aż wierzch zacznie pękać. Ważne jest by utrafić w ten moment, gdy ciasto będzie już prawie gotowe, ale dość klejące - lekko niedopieczone. Podajemy ciepłe lub zimne.
Cudowne...Można się zaślinić ;D
OdpowiedzUsuńhehehe, dziękujemy:) i polecamy wypróbować!
Usuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy. Tym razem wyszło, nie wyschło w piekarniku.
UsuńOstatnio robiłam klasyczne, to teraz pora na to z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie! wiśnie, maliny, porzeczki, agrest - sezon się zaczyna więc warto pokombinować :)!
UsuńUwielbiam brownie na różne sposoby :). Z swojej strony polecam przygotować brownie z solonym karmelem, który nadaje ciastu specyficzny smak. Karmel i brownie robię wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jest to jedna z moich ulubionych wersji tego ciasta. Szczerze polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie https://google.pl
OdpowiedzUsuń