środa, 18 kwietnia 2012

Muffiny z cukinią, oliwkami i serem

Muffiny są dobre na każdą okazję, każdą porę dnia. Smakowych kombinacji jest nieskończenie wiele, ale o tym już pisałyśmy :)

Dziś proponujemy je w odsłonie wytrawnej z cukinią (nasze ulubione warzywo), czarnymi oliwkami i serem - u nas sprawdził się parmezan i wyszło we włoskim stylu. Izie bardzo smakowały, w związku z czym musiały się tu znaleźć! :)

Składniki na ok.12 sztuk:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml oliwy z pestek winogron lub zwykłego oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz, papryka,  - według upodobań
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/mleka/maślanki
  • 1 młoda cukinia starta na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego ulubionego żółtego sera
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek - przekrojonych na pół
  • suszona bazylia - według upodobań 


  1. Suche składniki dokładnie mieszamy, oddzielnie łączymy mokre składniki. Wlewamy masę jajeczno -jogurtową do mąki z przyprawami, następnie dodajemy oliwki, ser i cukinię. Szybko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  2. Papilotki umieszczone w blasze do muffinów napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...