sobota, 14 kwietnia 2012

Tapenada

Doskonała do grzanek na śniadanie, do przekąszenia podczas wieczornego spotkania przy czerwonym winie z przyjaciółmi. Taka jest właśnie tapenada. Głównym składnikiem tej pasty są czarne oliwki, kapary, anchois oraz oliwa. Tapenada wywodzi się z Prowansji. Smakuje doskonale z grzankami oraz ciemnym pieczywem. Czerwone wino podkreśla i wydobywa niesamowity smak czarnych oliwek, a te muszą być bardzo dobrej jakości. Skosztujcie raz, a z pewnością często będzie gościć na waszych stołach. Zaletą pasty jest to, że zamkniętą w słoiku można długo przechowywać w lodówce. 

Do zrobienia tapenady potrzebujemy:

  • szklanka czarnych oliwek (jak najmniej barwionych)
  • dwie łyżki kaparów
  • 5-6 anchois
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy (dobrej jakości)
  • pół papryczki chilli
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie jest banalnie proste.
Wszystko, poza papryczką chilli umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do przygotowanej tapenady dodajemy pół posiekanej papryczki chilli. Gotowe :)
Tapenada smakuje wyśmienicie z grzankami i w takiej właśnie postaci ją prezentujemy. Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...