Dzisiejszą propozycją na obiad, choć nie tylko, polędwiczki w sosie teriyaki będą się nadawały doskonale. Nazwa sosu teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie wino ryżowe mirin oraz cukier albo miód. Bardzo lubię mięso przygotowane na słodko-ostro i te polędwiczki właśnie takie są.
Potrzebujemy:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ząbek czosnku
- sos teriyaki (np.: Blue Dragon)
- pieprz, sól
- masło do smażenia
Proszę pamiętać, że polędwicę należy smażyć na maśle - to właśnie masło podkreśla jej smak.
Wykonanie:
1. Umyte polędwiczki posypujemy pieprzem i solą oraz posiekanym czosnkiem.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy już się dobrze nagrzeje smażymy polędwiczki, z każdej strony, aż do zarumienienia.
3. Polędwiczki przecinamy wzdłuż na mniejsze kawałki - swego rodzaju bitki i podsmażamy je jeszcze przez chwilę.
4. Kiedy mięso będzie już gotowe wlewamy na patelnię gotowy sos teriyaki i jeszcze przez chwilę dusimy polędwiczki.
Smacznego!
Coś dla mnie, uwielbiam ten sos.
OdpowiedzUsuńTen sos uzależnia ;)
UsuńOch, pycha, pycha! Świetny przepis! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńIza, mi powiedziała, Dawid coś dla Ciebie. Potwierdzam to danie dla mnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dawid
Iza wie, co mówi :) Również pozdrawiamy!
Usuń