Daniem, które zawsze gości na naszym wigilijnym stole jest ryba po grecku. Doskonale wiemy, że z Grecją ma ona mało wspólnego, co nie zmienia faktu, że jest wyśmienita. Smaczny i soczysty filet w połączeniu z warzywami i przyprawami sprawia, że Święta mają niepowtarzalny smak. Rybę po grecku można oczywiście robić w ciągu całego roku, ale najlepiej smakuje w trakcie świąt, a najlepsza jest wtedy, gdy poleży pod warzywną pierzynką przynajmniej dwa dni! To co do dzieła?
Potrzebujemy:
- 1 kg filetu z dorsza / dorady / tilapii
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 cebule
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- mąka
- szklanka wody
- ocet (do smaku)
- cukier (do smaku)
- pieprz, sól, papryka chilli, przyprawa do ryb
- 1-2 małych słoiczków koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Filety dzielimy na 2, 3 kawałki przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinkę. Filety obtaczamy z dwóch stron w mące i smażymy na oleju.
- Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju tak około 5-8 minut.
- Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zalewamy je wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy cebulę, doprawiamy cukrem, solą, papryką. Dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, tak aby powstały nam smaczne słodko kwaśne warzywa, którymi przełożymy warstwami rybę.
- W naczyniu układamy na dnie warstwę warzyw, na to ściśle obok siebie wcześniej upieczone kawałki ryby i tak aż wszystko zużyjemy. Ryba wciągnie sos i nie będzie sucha.
Spróbujcie zrobić rybę po grecku!
Thank u!
OdpowiedzUsuńSama ryba po grecku u mnie na stole pojawia się zazwyczaj na święta i ja jestem wielkim zwolennikiem takiej ryby. Mogę również każdemu polecić produkty z https://mowisalmon.pl/produkty/ jeśli zależy nam faktycznie na świeżej i bardzo smacznej rybie.
OdpowiedzUsuń