Za trzy tygodnie Wielkanoc, dlatego zaczynamy testować świąteczne przepisy :) W czasie tych dwóch świątecznych dni zjemy mnóstwo jajek, w różnych odsłonach i smakach, smażone, gotowane, faszerowane... Możliwości jest mnóstwo. Nasza pierwsza propzycja - jajko sadzone, w paprykowej "obrączce" - patent podpatrzony w internecie. Propozycja świetna na śniadanie, jajko podane na toście, z natką pietruszki, bazylią lub szczypiorkiem - świetny początek dnia. Prosta rzecz, a prezentuje się ładnie, smakuje wspaniale - w sam raz na Wielkanocny stół !
Potrzebne będą:
- 1 jajko na osobę
- paparyka pokrojona w plastry o grubość mniej więcej 1 cm (nie może być cieńszy, bo białko wypłynie)
- masło do smażenia
- pietruszka, bazylia, szczypiorek - drobno pokrojone
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- kromka pieczywa tostowego lub bułka przypieczona w tosterze
- Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Rozgrzewamy masło na patelni, układamy paprykę, do każdej "obrączki" ostrożnie wbijamy jajko. Zmniejszamy ogień, by nie spalić jajka i papryki od razu.
- Jajko smaży się nieco dłużej, niż w wersji klasycznej - bez papryki. Część białka na pewno wypłynie, zbieramy je z patelni, by się nie spaliło.
- Chwilę, przed zdjęciem patelni z ognia, przypiekamy chleb/bułkę w tosterze.
- Ostrożnie przekładamy jajko w papryce na pieczywo, posypujemy solą, pieprzem oraz pietruszką, szczypiorkiem, bazylią. Podajemy od razu.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńO tak! Pyszny początek dnia, polecamy! :)
UsuńDoskonały pomysł na szybkie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńna szybkie i ładne:)
Usuńniesamowity Pomysł. musze spróbować :) patrzac na zdjecia zrobilem sie głodny! :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne! i te kolorki:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńZachęcamy do zrobienia ;)
Usuń