Cukinia to odmiana dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Dziś praktycznie możemy ją kupić o każdej porze roku, a te, które możemy kupić na bazarkach w okresie letnim są najsmaczniejsze. Placki z cukinii są bardzo smaczne, zdrowe, a na dodatek jest to danie wegetariańskie. Mimo, że przygotowanie ich zabiera sporo czasu to mogę Was zapewnić, że jeśli raz je spróbujecie będziecie robić je często.
Potrzebujemy:
- 4 małe cukinie
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki razowej
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- ser typu feta
- pieprz, sól, paprykę chilli
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, usuwamy ze skórki ewentualne bruzdy, plamy i ubytki i tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
2. Do startej cukinii sypiemy odrobinę soli, mieszamy i odstawiamy na ok 20 min, aż cukinia puści wodę. Po 20 min odsączamy i dodajemy pozostałe składniki.
3. Zioła i czosnek siekamy, cebulę kroimy na drobną kostkę - dorzucamy do cukinii.
4. Wbijamy dwa jajka, dodajemy przyprawy i rozkruszony ser feta, dosypujemy mąkę i wszystko razem delikatnie mieszamy, tak, aby zbytnio nie rozdrobnić sera.
5. Na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu smażymy placuszki, tak aby się zarumieniły dobrze z obu stron.
Rada: jeżeli ciężko będzie obrócić placki, a one same będą się rozpadać należy dosypać do przygotowanej masy mąkę.
Placuszki proponuję podawać z innymi warzywami i ulubionym sosem.
Jadłobysie...... No ale ,cóż ... A cukinię uwielbiam zwłaszcza w risotto . Muszę wypróbować te placki. Pzdr
OdpowiedzUsuńJa pokochałam te placki! W pozycji obiadowej nie potrzebuję mięsa kiedy one są!
UsuńPozdrawiam,
I.
Zgadzam się z Tobą, placki bardzo dobre, nie trzeba mięsa. Pozdrawiam. M
OdpowiedzUsuńTakie placuszki uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń