Święta Wielkanoce bez sernika? Ciężko to sobie wyobrazić. Sernik może być wykonany w ciekawy sposób, gdyż nie musimy pakować do niego rodzynek i skórki pomarańczowej. Możemy zrobić go na spodzie z ciasteczek digestive a na wierzch położyć dżem truskawkowy oraz piękne czerwone truskawki.
Moi goście pochłaniali ciasto w zawrotnym tempie. Mało brakowało, a nie miałabym czego fotografować... ;) Rozkoszujący się smakiem degustatorzy zgodnie stwierdzili, że sernik jest inny, wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie.
Oryginalna nazwa sernika to strawberry cheesecake - oznacza ona nic innego jak truskawkowy sernik. Tak pieczony sernik, tzn na spodzie ciasteczkowym jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii. Innymi często spotykanymi wariacjami są także serniki z wiśniami, jagodami, marakują czy też cytryną.
Potrzebujemy:
- 30 dag ciasteczek digestive
- 120 gram masła
- pół kostki margaryny
- 0,5 kg twarogu (trzy razy przekręcony, bądź gotowy z wiaderka)
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka kartoflanki
- pół szklanki cukru
- dżem truskawkowy
- świeże truskawki
Wykonanie:
Spód:
1.Ciaseteczka kruszymy w blenderze na piasek i dodajemy do nich roztopione masło, wszystko mieszamy.
2.Tortownicę wykładamy przygotowaną masą – tzn spod oraz boki, tak do ¾ wysokości. (wszystko zależy od wielkości tortownicy).
Ciasto:
1.Za pomocą miksera ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jedno całe jajko, ucieramy dalej a następnie dodajemy dwa żółtka i wszystko ucieramy na gładką masę.
2.Następnie dodajemy stopniowo twaróg i ucieramy dalej. Kiedy twaróg będzie już dobrze połączony z cukrem, tłuszczem i jajkami, ubijamy dwa białka na sztywno i dodajemy do masy.
3.Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kartoflankę i przez chwilę wszystko razem mieszamy.
4.Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-55 minut. Należy sprawdzać czy ciasto jest wilgotne, jeśli jest to jeszcze przez chwile je suszymy. Jeżeli ciasto zacznie delikatnie pękać to oznacza, że jest już dobre.
5.Rozgrzewamy dżem i miksujemy go na gładką masę. Wylewamy go na wystudzone ciasto, a na wierzchu układamy truskawki.
Smacznego!
Bardzo ciekawa wersja sernika :) z chęcią wypróbuję jak truskawki będą już lepsze :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że te truskawki był pyszne, ale wiadomo, co polskie to polskie :)
Usuńsernik, truskawki... naprawde pyszne polaczenie:)
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej ;)
UsuńNie dziwię się , że tak szybko zniknął ten serniczek;)
OdpowiedzUsuń:) Dzięki! Wypróbowany już?
Usuń