Dobra, gęsta i syta zupa sama może stanowić cały obiad. Proponujemy Wam pikantny krem z marchwi. W smaku nie przypomina zwykłej marcherwki, dzięki ostrej paparyce otrzymujemy zupełnie nowy wymiar tego powszechnego warzywa. Zupę przygotowuje się szybko i tak samo znika z talerza :) Polecamy!
Składniki na 4 porcje:
- 2 litry buliou warzywnego lub warzywno-mięsnego
- 4-5 dużych marchewek
- 1 średni ziemniak
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru
- ostra papryka - świeża lub w proszku
- śmietana 18% - łyżka na porcję
- 2-3 łyzki masła
- natka pietruszki
- Umytą i obraną marchew kroimy w talarki, obranego ziemniaka kroimy na małe kawałki. Warzywa, czosnek i masło wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy, aż ziemniaki i marchew będą bardzo miękkie.
- Zupę lekko studzimy, miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, a papryki dodajemy tyle, aż zupa będzie miała pożądany przez nas poziom ostrości smaku. Pamiętamy, że gorąca będzie bardziej ostra:)
- Podajemy gorącą z kleksem śmietany i natką pietruszki.
Smacznego !
Smacznego ! :))
OdpowiedzUsuńindir
nawzajem:)
Usuńtania, przepyszna i sycąca, ja zrobiłam bez masła ze względu na dietę i również jest rewelacyjna :), jak ktoś lubi marchew to będzie bardzo smakować :) polecam :)
Usuńpiekny kolorek, ale smakowita!
OdpowiedzUsuńkolor tej zupy to niewątpliwa zaleta:)
Usuń