Jabłka to prawdziwe skarby jesieni. Właściwie przechowywane, zerwane dziś, dobre będą do końca zimy. Jabłko - symbol zdrowia, życia, urodzaju i miłości (między innymi) to chyba najpopularniejszy owoc w Polsce. Surowe, pieczone, gotowane - uwielbiamy je.
Dziś proponujemy Wam słodki deser, nawet bardzo słodki, ale na jesień w sam raz :) Najlepsze będą kruche jabłka o kwaśnym smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 2 średniej wielkości jabłka - kwaśne i kruche, obrane ze skórki (niekoniecznie), przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
- ok 50 g cukru
- 1 białko
- ok 1 łyżeczki cynamonu
- masło - ok,1/4 łyżeczki na połowę jabłka
- (Obrane) jabłka smarujemy lekko masłem, posypujemy cynamonem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 min (w zależności od wielkości jabłek).
- Gdy jabłka pieką się w piekarniku ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, gładka i lśniąca.
- Gdy jabłka będą miękkie, wyciągamy je na chwile z piekarnika, na każde nakładamy porcje bezy, następnie wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, aż beza się zrumieni.
- Podajemy gorące.
Nigdy nie jadłam takiego połączenia! Wygląda świetnie i na pewno wyśmienicie smakuje :)
OdpowiedzUsuń:) połączenie jest bardzo słodkie i bardzo smaczne :)Pozdrawiamy
UsuńSuper pomysł! Kocham bezy, więc to deser dla mnie;)
OdpowiedzUsuńAleż tu pysznie! Pozdrawiam:)
:) Miło nam to słyszeć! Zachęcamy zatem do zrobienia! :)
Usuńmmm ,kocham jabłuszka i chętnie bym zjadła w takiej wersji ;d
OdpowiedzUsuńŁatwe w przygotowaniu, także do dzieła! :)
Usuń