Wiecie co nam się podoba w amerykańskich filmach i serialach - niedzielne brunche. Ludzie siedzą sobie, rozmawiają, piją i jedzą piękne podane późne śniadanie czyli brunch właśnie.
U nas to po prostu - późne śniadanie, na które ma się zwykle czas i ochotę w weekend, kiedy nie ma pośpiechu, jest czas żeby się zastanowić na co tak naprawdę mam ochotę i jak smacznie zacząć dzień. A w niedziele nie powinno być śniadaniowych pomyłek (przecież jutro poniedziałek...)! By je zręcznie ominąć proponujemy Wam nasze placuszki. Zdrowe - z płatkami owsianymi, które dostarczą niezbędnej energii, z owocami, które nie tylko pięknie na plackach wyglądają, ale i wzbogacają ich smak.
Kochani - podano do stołu!
Składniki na 2 porcje, czyli ok. 8 sztuk
- 1 małe opakowanie homogenizowanego serka waniliowego, np. Danio
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- +/- 1/2 szklanki płatków owsianych
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- owoce sezonowe: maliny, borówki, jagody, porzeczki
- miód, syrop klonowy,
- Serek łączymy z jajkiem, mąką, płatkami, sodą, wanilią, cukrem i masłem. Mieszamy, aż powstanie gładka i gęsta masa.
- Porcje ciasta, mniej więcej po łyżce, smażymy na suchej patelni - zasada taka, jak przy plackach Nigelli - gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przekładamy na drugą stronę. Samo smażenie trwa bardzo krótko, uwaga - placki łatwo przypalić!
- Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego!
Placuszki owsiane sa The Best :D
OdpowiedzUsuńwiadomo :) na śniadanie tym bardziej
Usuńbardzo lubię takie pyszne owsiane placuszki ;)
OdpowiedzUsuńmy również, koniecznie z owocami i miodem :)
Usuńco tu dużo mówić, pycha!:)
OdpowiedzUsuń