Uwielbiam momenty, kiedy wiadomo, że trzeba będzie podać coś do jedzenia (przychodzą goście, albo nagle wpadają znajomi) i padają znamienne w skutki słowa: „wymyśl coś”. Wyobraźnia wówczas szybko i sprawnie pracuje i wymyślam…
Kolejna barwna propozycja sałaty jest z wędzonym łososiem i powstała właściwie w kilka minut, gdy zadane mi było wymyśleć coś lekkiego na kolację. Połączenie z imbirowo- cytrynowym sosem z czosnkiem, dość niebanalne i świeże daje naprawdę smaczny efekt.
Składniki na duży talerz sałaty (dla ok. 4 osób)
- 1 główka sałaty lodowej
- rukola (według uznania)
- ok. 150- 200 g wędzonego łososia
- mini mozzarella (opakowanie)
- suszone pomidory w oliwie (ok. 1/3 słoika, ale ze względu na charakterystyczny smak ilość zależy od upodobań)
- świeży, posiekany koperek (pęczek)
- czarne oliwki bez pestek (filiżanka)
Sos imbirowo-cytrynowy
- 3-4 łyżki oliwy
- skórka z ½ cytryny
- 1-łyżka soku z cytryny
- ok. 3cm kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
- pieprz
- ¼ łyżeczki sosu sojowego
- 1-2 łyżki wody
- ząbek czosnku (rozgnieciony i posiekany)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Cytrynę należy sparzyć, imbir obieramy za pomocą łyżeczki (tak jest najłatwiej), korzeń i skórkę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Łączymy z oliwą, sokiem, sosem, wodą, miodem. Czosnek siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
1. Sałaty umyć, poszarpać liście na małe kawałki, płaty łososia podzielić na mniejsze części.
2. Kulki sera odsączyć z zalewy, osuszyć na ręczniku papierowym
3. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki, każdą oliwkę przekroić na pół.
4. Sałaty, ser, łososia i pozostałe składniki fantazyjnie układamy na dużym, płaskim talerzu, polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego !
Agat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz