W Święta Wielkanocne chętnie jemy nie tylko kiełbasę, żurek czy też pasztety, ale także sałatki. Z całą pewnością najpopularniejszą z nich jest sałatka jarzynowa. My natomiast pragniemy Wam polecić sałatkę brokułowo-jajeczną. Ma ona w sobie wiele składników, bez których nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie Wielkanocy: jajka, szynka, migdały. Standardowo przepis, jako składnik sosu, zawiera majonez, w intensywności kalorycznej wszelakich świątecznych dań, możecie użyć tylko i wyłącznie jogurtu, tym samym sałatka będzie lżejsza.
Potrzebujemy:
- główkę brokuła
- 5 jajek
- 30 dag szynki
- puszkę kukurydzy
- 6-7 rzodkiewek
- garść uprażonych płatków migdałów
- świeży szczypiorek
- świeży koperek
- 2 łyżki majonezu
- mały jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- pieprz, sól, papryka chilli
Wykonanie:
1. Myjemy brokuła i rozdzielamy go na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie, ale nie za długo, aby się nie rozgotował.
2. Jajka, tak jak i brokuła musimy ugotować tyle, że na twardo.
3. Kiedy brokuł i jajka się gotują do miski wrzucamy kukurydzę, posiekaną w plasterki rzodkiewkę oraz szynkę.
4. Ugotowanego brokuła studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do przygotowanych już składników.
5. Przestudzona jajka kroimy na 8 części i dodajemy do całości.
6. Uprażone i ostudzone płatki migdałów dodajemy sałatki, doprawiamy do smaku przyprawami.
7. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu naturalnego oraz posiekanego szczypioru, koperku i czosnku.
Ile ona ma składników! Musi być na prawdę smaczna ;)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest :)
UsuńBardzo wiosenna, a wiosna przyda się w kuchni, bo za oknem jej nie ma... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDokładnie! Feria barw choć na talerzu, skoro za oknem jak na razie brak...
OdpowiedzUsuńczy słonecznik zamiast migdałów też będzie pasować?
OdpowiedzUsuńPewnie, że będzie :) migdały dodałam z uwagi na Wielkanoc - skoro moga być i na mazurku, mogą być i w sałatce :)
Usuń