Mazurki upieczone? Ja w tym roku zrezygnowałam z tego świątecznego wypieku na rzecz zwykłych, kruchych ciastek w klimacie Wielkanocy. Przepis prosty, szybki i zawsze wychodzi. Wystarczy nadać tylko odpowiedni kształt, udekorować i już!
Składniki:
- ok. 250-300 g mąki pszennej
- żółtko
- 150 g masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub według uznania)
- szczypta soli
- Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto, wyrabiamy, aż będzie gładkie
i elastyczne. Owijamy w folie spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki, by odpoczęło. - Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm (lub grubiej- wtedy trochę dłużej pieczemy), wycinamy foremką świąteczne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy ok 10-12 minut, do złotego koloru. Ostudzone dekorujemy :)
Pycha! Mógłby taki zajączek przykicać do mnie na święta ;-)
OdpowiedzUsuńDo Świąt jeszcze pare dni, jest szansa :)
Usuńaj, czy one się do świąt uchowają?
OdpowiedzUsuńsą takie śliczne, że coś mi się wydaje, iż zostaną pożarte!
ja bym tam ich nie oszczędzała xd
Układając je dziś na talerzu w ogólnodostępnym miejscu, miałam podobne obawy. Najwyżej będę piec jeszcze raz :) szybko się je robi :)
UsuńAle one są śliczne!
OdpowiedzUsuń:) cieszymy się że się podobają. Pozdrawiamy !
Usuń