piątek, 20 stycznia 2012

Sałata z granatem i gorgonzolą

Pogoda pod psem, zimno i mokro. Przez brak słońca wszystko jest szare. Co może poprawić humor w takim dniu? Coś pysznego!
Ponieważ aura jest taka a nie inna, trzeba zastosować zdecydowaną terapię. Kolorem.
Propozycja - Sałata z granatem i gorgonzolą. Cieszy oczy i podniebienie, a poza tym daje poczucie, że zjadło się coś zdrowego. Prosta i szybka w wykonaniu, kolorowa z wyrazistym sosem. To teraz biegiem do sklepu i smacznego !

Składniki na dużą miskę
·         Sałata lodowa
·         Świeży szpinak, roszponka (spora garść)
·         1 dojrzały granat
·         Szynka parmeńska/szwarcwaldzka/smażony, chrupiący bekon - do wyboru (kilka plastrów, ok. 6-8)
·         4 łyżki prażonych orzechów: nerkowców, arachidowych, pistacjowych (do wyboru)
·         Ser gorgonzola (ilość wg upodobań)
·         1 dojrzały melon
·         Pomidorki koktajlowe, (ok. 8 szt.)
·         Garść kiełków słonecznika

Do tego pyszny sos

·         3-4 łyżki oliwy z pestek winogron/ewentualnie oliwy z oliwek
·         2 łyżki octu balsamicznego (ważne)    
·         1 płaska łyżka musztardy (lub mniej)                                                                                
·         Pieprz, trochę soli
·         1 łyżka świeżej natki pietruszki, bazylii

Wszystko łączymy i dokładnie mieszany.


1.       Sałaty umyć, porozrywać liście na małe części, przygotować granata.
2.       Plastry boczku usmażyć na suchej patelni, odsączyć tłuszcz na ręczniku papierowym, gdy wystygną połamać na kawałki. Jeżeli wybieramy szynkę- plastry kroimy na większe kawałki.
3.       Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej patelni.
4.       Ser trzeba pokroić w mała kostkę, tak samo melona (lub wykroić z melona kulki).
5.       Wszystko połączyć, przed podaniem polać sosem.

Smacznego!

Agat.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...