Ostatnio w gronie naszych znajomych bardzo popularna jest zupa paprykowa. Z mięsem, bez mięsa, z warzywami - kilka wariantów. Przyszedł wiec czas na mniej oczywistą wersję - zupy bardziej słodkiej niż słonej, bo z papryki duszonej na słodko.
Zupa jest słodko-ostra, kremowa i mamy nadzieję, że będzie Wam smakowała. :)
Składniki na ok. 8 porcji:
- 5 czerwonych papryk
- 1 duży słodki ziemniak (można zastąpić zwykłymi - wtedy 2-3 średnie sztuki)
- 1,5 litra buliony warzywnego
- 1 średnia marchewka
- 3-4 łyżki cukru
- sól, pieprz, mieszanka ostrych przypraw - u nas Kamis - Mieszanka Ognista.
- serek mascarpone lub śmietana do dekoracji
- Paprykę, marchewkę i ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki z marchewką podsmażamy krótko na oleju i zalewamy bulionem.
- W tym czasie na patelni z grubym dnem robimy karmel: wsypujemy cukier i dolewamy odrobinę wody. Nie mieszamy!! Cukier musi się powoli rozpuścić i nabrać ciemnej barwy. Możemy lekko obracać, poruszać patelnią. Gdy całość się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki. Ostrożnie - karmel jest gorący. Po paru minutach dodajemy mniej więcej pół szklanki wody i mieszamy. Paprykę dusimy w ten sposób mniej więcej 30 minut. Jeżeli woda odparuje- ponownie dolewamy pół szklanki. Czynność powtarzamy, aż papryka będzie miękka.
- Gdy ziemniaki i marchewka będą już ugotowane, a papryka miękka, przekładamy ją do reszty warzyw, z całą zawartością patelni, chwilę gotujemy. Ostudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy mieszanką ostrych przypraw, solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub serka mascarpone.
Smacznego!
Koniecznie musze wyprobowac, bo wyglada niezwykle zachecajaco:)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej! :)
UsuńPyszności :) ja robię z pieczonej papryki :)
OdpowiedzUsuńOoo,taka papryka też jest super!
UsuńIntrygujący przepis, zapisałam sobie :)
OdpowiedzUsuńBardzo nas to cieszy! :)
Usuńświetna:)
OdpowiedzUsuńKarmelizowana papryka, pyycha... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń:) Również pozdrawiamy!
Usuńwłaśnie mam zamiar zrobic waszą zupę bo bardzo mnie zaintrygowała :) mam pytanie - napisałyście że paprykę obieracie - tzn ze skórki też ?
OdpowiedzUsuńnie istotne juz:) zrobiłem - i wyszła pyszna ....
OdpowiedzUsuńPrzepraszamy, że nie odpowiedziałyśmy na czas, jednak bardzo, bardzo się cieszymy, że się udało :)
Usuń