czwartek, 10 kwietnia 2014

Zupa z karmelizowanej papryki





Ostatnio w gronie naszych znajomych bardzo popularna jest zupa paprykowa. Z mięsem, bez mięsa, z warzywami - kilka wariantów. Przyszedł wiec czas na mniej oczywistą wersję - zupy bardziej słodkiej niż słonej, bo z papryki duszonej na słodko.
Zupa jest słodko-ostra, kremowa i mamy nadzieję, że będzie Wam smakowała. :)



Składniki na ok. 8 porcji:


  • 5 czerwonych papryk
  • 1 duży słodki ziemniak (można zastąpić zwykłymi - wtedy 2-3 średnie sztuki)
  • 1,5 litra buliony warzywnego
  • 1 średnia marchewka
  • 3-4 łyżki cukru
  • sól, pieprz, mieszanka ostrych przypraw - u nas Kamis - Mieszanka Ognista.
  • serek mascarpone lub śmietana do dekoracji

  1. Paprykę, marchewkę i ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki z marchewką podsmażamy krótko na oleju i zalewamy bulionem.
  2. W tym czasie na patelni z grubym dnem robimy karmel: wsypujemy cukier i dolewamy odrobinę wody. Nie mieszamy!! Cukier musi się powoli rozpuścić i nabrać ciemnej barwy. Możemy lekko obracać, poruszać patelnią. Gdy całość się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki. Ostrożnie - karmel jest gorący. Po paru minutach dodajemy mniej więcej pół szklanki wody i mieszamy. Paprykę dusimy w ten sposób mniej więcej 30 minut. Jeżeli woda odparuje- ponownie dolewamy pół szklanki. Czynność powtarzamy, aż papryka będzie miękka.
  3. Gdy ziemniaki i marchewka będą już ugotowane, a papryka miękka, przekładamy ją do reszty warzyw, z całą zawartością patelni, chwilę gotujemy. Ostudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy mieszanką ostrych przypraw, solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub serka mascarpone.
Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Koniecznie musze wyprobowac, bo wyglada niezwykle zachecajaco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) ja robię z pieczonej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujący przepis, zapisałam sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelizowana papryka, pyycha... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie mam zamiar zrobic waszą zupę bo bardzo mnie zaintrygowała :) mam pytanie - napisałyście że paprykę obieracie - tzn ze skórki też ?

    OdpowiedzUsuń
  6. nie istotne juz:) zrobiłem - i wyszła pyszna ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszamy, że nie odpowiedziałyśmy na czas, jednak bardzo, bardzo się cieszymy, że się udało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...