poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Drobiowy Burger


Czas na drobiowego burgera! Wołowina to niezaprzeczalny klasyk, ale czasem warto coś zmienić, wypróbować i wołowinę zamienić na indyka. Do tego tradycyjnie jajko, odrobina musztardy, cebula i żurawina. I najlepsze - domowe bułki, które są zawsze lepsze od najlepszych kupnych. To przepis, który doskonale znacie - robiłyśmy z nich panini. Dodałyśmy tylko świeżych i suszonych ziół.
Nie możemy się doczekać sezonu grillowego, hamburgery z grilla są jeszcze lepsze :)


Składniki na 6-7 porcji:

  • mniej więcej 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • świeże zioła - rozmaryn, szałwia, bazylia
  • olej do smażenia
bułki: (przepis bazowy znajdziecie tu)

  • 2-3 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody i mleka - pół na pół
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa ziołowa lub zwykła
  • świeże i suszone zioła - ewentualnie
  • oprócz tego: sałata, ketchup, ser i inne ulubione dodatki

  1. Ze składników na bułki robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy  w wodzie i mleku z cukrem, wlewamy do mąki wymieszanej z solą i ziołami. Następnie dodajemy oliwę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, ale nie za twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dość płaskie placuszki (grubość +/- 1-1,5 cm), układamy na blaszce i pieczemy 10-15 minut - na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C.
  2. Do mięsa dodajemy jajko, musztardę i żurawinę, przyprawy i zioła. Łączymy, aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli masa będzie za rzadka najlepiej dodać otręby pszenne lub żytnie - są zdrowsze niż bułka tarta. Z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią, mniej więcej 8-9 minut z każdej strony.
  3. Między dwie bułki wkładamy kotlety i ulubione dodatki. Podajemy gorące.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...