Czas na drobiowego burgera! Wołowina to niezaprzeczalny klasyk, ale czasem warto coś zmienić, wypróbować i wołowinę zamienić na indyka. Do tego tradycyjnie jajko, odrobina musztardy, cebula i żurawina. I najlepsze - domowe bułki, które są zawsze lepsze od najlepszych kupnych. To przepis, który doskonale znacie - robiłyśmy z nich panini. Dodałyśmy tylko świeżych i suszonych ziół.
Nie możemy się doczekać sezonu grillowego, hamburgery z grilla są jeszcze lepsze :)
Składniki na 6-7 porcji:
- mniej więcej 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 1 mała cebula
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- świeże zioła - rozmaryn, szałwia, bazylia
- olej do smażenia
bułki: (przepis bazowy znajdziecie tu)
- 2-3 szklanki mąki
- płaska łyżeczka soli
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody i mleka - pół na pół
- 2 łyżeczki cukru
- oliwa ziołowa lub zwykła
- świeże i suszone zioła - ewentualnie
- oprócz tego: sałata, ketchup, ser i inne ulubione dodatki
- Ze składników na bułki robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w wodzie i mleku z cukrem, wlewamy do mąki wymieszanej z solą i ziołami. Następnie dodajemy oliwę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, ale nie za twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dość płaskie placuszki (grubość +/- 1-1,5 cm), układamy na blaszce i pieczemy 10-15 minut - na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C.
- Do mięsa dodajemy jajko, musztardę i żurawinę, przyprawy i zioła. Łączymy, aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli masa będzie za rzadka najlepiej dodać otręby pszenne lub żytnie - są zdrowsze niż bułka tarta. Z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią, mniej więcej 8-9 minut z każdej strony.
- Między dwie bułki wkładamy kotlety i ulubione dodatki. Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz