sobota, 10 listopada 2012

Panini - włoskie bułeczki

Panini to małe włoskie bułeczki stanowiące świetny dodatek do sałat czy np. carpaccio, ogólnie - jako dodatek do dań kuchni włoskiej :) Idealne, to te wyjęte prosto z piekarnika podawane w towarzystwie masła  czosnkowego.
Warto je przygotować, wykonanie i pieczenie nie zajmują dużo czasu, a wiadomo, że pieczywo wykonane w domu jest najlepsze. Dodając zioła lub oliwę z oliwek z przyprawami możecie nadać im własny, wyjątkowy smak. 


Składniki na dwie blachy bułeczek o wielkości orzecha włoskiego:


  • +/- 4 szklanki mąki
  • kostka świeżych drożdży (100 g)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka śmietany 18 % (tzw. do zup)
  • 1 płaska łyzeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek - zwykłej lub smakowej
  • *ewentualnie suszone zioła: bazylia, oregano, rozmaryn


  1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy - do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
  2. W misce przesiewamy mąkę, dodajemy sól, śmietanę, oliwę (zioła) i zaczyn, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na mniej więcej 45 minut. 
  3. Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Będzie się kleić, więc podsypujemy nie dużą ilością mąki.
  4. Formujemy małe bułeczki, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego - lub większe w zależności od upodobań (wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia). Układamy na blasze wyłożonej papaierem do pieczenia. Pieczemy ok.10-12 minut w temperaturze 180 stopni C do złotego koloru. 
  5. Podajemy gorące z masłem czosnkowym.
Smacznego!





8 komentarzy:

  1. A znacie przepis na szare kluchy? bo tu tylko takie wykwintasy widzę, a czasem to człowiek ma ochotę na prostotę.
    Szare kluchy rules! od co!
    Rosomak

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewenie, że znamy! Przyjdzie i czas na szare kluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kostka świeżych drożdży, tzn. ile g?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...