sobota, 17 listopada 2012

Gorąca czekolada

Brrr! Zimno! Niestety będzie tak coraz częściej... Co nam może pomóc przetrwać ten trudny czas? Gorąca czekolada! Gładka, lekko kremowa konsystencja, migdały, a do tego ciasteczko maślane... i popołudnia takie jak dziś, stają się przyjemniejsze. Koniecznie rozgrzejcie się czekoladą!

Potrzebujemy:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 mln mleka
  • 100 mln śmietanki 18%
  • łyżeczka cukru
  • łyżka syropu waniliowego
  • mieszanka przypraw korzennych - do smaku
  • migdały w płatkach


Wykonanie: 

Wszystkie składniki wlewamy i wkładamy do garnka, na wolnym ogniu podgrzewamy, co jakiś czas mieszamy, kiedy wszystkie składniki się połączą, a czekolada zupełnie rozpuści doprawiamy przyprawami do smaku i trzepaczką, albo blenderem mieszamy, aby nie było ewentualnych grudek. Przelewamy do filiżanek, posypujemy płatkami migdałów i gotowe.  

PS: do czekolady można dodać inny ulubiony syrop, alkohol, albo chilli - wszystko w zależności od preferencji. 






Na zdjęciach zaprezentowana została metalowa puszka na ciastka, którą można nabyć w sklepie Tchibo pod adresem: www.tchibo.pl

7 komentarzy:

  1. obłędna:)
    wypiłabym taka filiżaneczkę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm musi byc obłędna , już czuję ten smak *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej to było już dawno, ale myślę, że takie 2-3 filiżaneczki jak na zdjęciu :)

      Usuń
  4. Czekolada na samą myśl cieknie ślinka, a jak jest ciepła i lejąca to już ciężko się powstrzymać. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...