Gdy za oknem piękna, słoneczna pogoda i temperatura cudownie rośnie, na myśl przychodzą egzotyczne smaki i krajobrazy z wymarzonych wakacji w tropikach :) Świętowanie wyjątkowo długiego w tym roku "weekendu" majowego proponujemy zacząć od tortu, który został przez nas nazwany Blue Lagoon. Ma lekki kokosowy smak i niebieski biszkopt (jest tak mało niebieskiego jedzenia, prawda?). Trochę morza i kokosa na talerzu :) Pogoda sprzyja, weekend zapowiada się pięknie i gorąco, można go smacznie zacząć!
Składniki na biszkopt o średnicy ok 26 cm.
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 6-8 łyżek cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- niebieski barwnik spożywczy w proszku - trzeba uważać, żeby nie przesadzić, zwykle barwniki są bardzo skoncentrowane
- kropla, dwie aromatu rumowego
Do nasączenia biszkoptu
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 50 ml alkoholu - wódki, rumu, likieru kokosowego - według uznania
- szczypta cukru
Krem kokosowy
- 300-350 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 125-150 g serka mascarpone
- 50 ml rumu Malibu
- 50 ml likieru kokosowego
- ulubiony dżem lub konfitura - najlepiej o kwaśnym smaku,
- wiórki kokosowe do posypania
- Mąki mieszamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia i barwnikiem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i po kolei żółtka. Chwilę ubijamy. Wsypujemy mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Okrągłą formę do ciasta smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą lub mąką krupczatką. Wlewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy ok 30-45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
- Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa krążki i nasączamy wodą z alkoholem.
- Przygotowujemy krem. Serek mieszamy z likierem i rumem, śmietanę ubijamy na sztywno. Na sam koniec ubijania kremówki dodajemy "likierowe" mascarpone i ewentualnie cukier do smaku.
- Dolny biszkopt smarujemy konfiturą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na to kładziemy warstwę kremu. Następnie nakładamy drugi biszkopt oraz grubszą warstwę kremu. Dekorujemy boki tortu, a na sam koniec całość posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Piękne i pyszne napewno, bo na takie wygląda! I te cudne niebieskie procenty,, pycha!
OdpowiedzUsuńcieszymy się, że się podoba:) wszystkim smakował, tak więc nieskromnie potwierdzamy, że pyszny!
UsuńPrzepiękny tort!!! I niewątpliwie nieziemsko pyszny!
OdpowiedzUsuń:) dla miłośników kokosa i % w sam raz!
Usuń