piątek, 26 października 2012

Grzane piwo z imbirem, cytryną i goździkami

Bierze Was przeziębienie albo macie ochotę porządnie się rozgrzać? U nas sprawdza się grzane piwo z dodatkiem imbiru, cytryny i goździków. Cudownie rozgrzewa, dlatego jest idealnym rozwiązaniem na jesienny, deszczowy wieczór w gronie znajomych lub w pojedynkę :)
Imbir działa przeciwzapalnie, cytryna to źródło witaminy C. Jesień nam nie straszna :)!

Składniki na 2 porcje:
  • ok 0,5 litra jasnego piwa
  • kawałek świeżego imbiru, ok 2-3 cm pokrojone w kawałki/grubą kostkę
  • kilka goździków
  • cytryna - według upodobań, ale 2 plastry wystarczą
  • miód (ewentualnie cukier) do smaku
  • szczypta cynamonu
  1. Piwo powoli wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy.
  2. Dodajemy miód, plastry cytryny, pokrojony imbir, goździki i cynamon.
  3. Mocno podgrzewamy starając się niedoprowadzić do wrzenia (alkohol wyparuje).
  4. Podajemy gorące.
Smacznego i na zdrowie!




1 komentarz:

  1. Generalnie nigdy nie byłem jakimś wielkim zwolennikiem grzańców, ale to jedyny sposób, aby wypić piwo z żoną, więc... postanowiłem przygotować jej grzańca z Twojego przepisu. I powim krótko: przekonałem się do grzańca!

    Piwo pyszne, świetnie doprawione i aż chce się wracać do tego przepisu. Super sprawa, na pewno jeszcze nie raz skorzystam :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...