Jak niekonwencjonalnie wykorzystać ryż? Można przygotować z niego pyszne placuszki. Kwestia doboru dodatków i smaczny obiad gotowy. Co ważniejsze zdrowy, wartościowy i syty. Jeżeli przygotujecie małe placuszki będą one ciekawą przystawką, albo też imprezową przekąską, a Sylwester tuż, tuż :)
Potrzebujemy:
- 1 woreczek ugotowanego ryżu (rodzaj wedle upodobania)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- olej do smażenia
- cytryna
Wykonanie:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
2. Jajko należy roztrzepać, dodać melko, sól, mąkę i proszek do pieczenia i zimny ryż
(jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać mąki).
3. Na rozgrzaną patelnię kładziemy dużą łyżkę ciasta i delikatnie dociskamy. Smażymy z dwóch stron, aż do momentu zarumienienia.
Nasze placki podane zostały w trzech wartiantach:
- z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem
- z paluszkami krabowymi w koperku i smietance
- z pomidorowym pesto i kiełkami rzodkiewki
- z pomidorowym pesto i kiełkami rzodkiewki
Smacznego!
ale fajny pomysł;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
OdpowiedzUsuń