poniedziałek, 29 lipca 2013

Drożdżówki z czerwoną porzeczką


Jak lubicie jeść drożdżówki? Objadacie je najpierw wokół, a potem zabieracie się za nadzienie czy od razu - całość? 
Porzeczkowy szał trwa! Dziś propozycja drożdżówek idealnych na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Kwaśne owoce, słodka kruszonka świetnie równoważą się z drożdżowym ciastem. Nie ma lepszych drożdżówek niż te domowe. Może wypróbujecie nasz przepis?

Składniki na ok.15 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła - rozpuszczonego
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek, umytych i bez łodyżek (sprawdzi się też czarna porzeczka, jagody, maliny, albo mix tych owoców)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu/kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru - do zaczyny drożdżowego
kruszonka:

  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki krupczatki

  1. Mąkę mieszamy z cukrem, przygotowujemy drożdże: do ciepłego mleka wsypujemy łyżeczkę cukru, następnie kruszymy do niego drożdże, mieszamy dokładnie, odstawiamy na parę minut. 
  2. Następnie przelewamy je do mąki z cukrem, dodajemy ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, jogurt. Wyrabiamy na klejące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut, by urosło. Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki rozdrabniamy palcami, kruszonka musi być sypka.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, jeżeli się klei dodajemy mąki. Formujemy kule wielkości  dużego jajka. Wykładamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem (margaryną) lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy, formujemy zagłębienie i nakładamy porcję owoców, a na nie nakładamy porcję kruszonki. Odstawiamy jeszcze na parę minut do podrośnięcia.
  4. Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 20 min, do złotego koloru. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...