Jak lubicie jeść drożdżówki? Objadacie je najpierw wokół, a potem zabieracie się za nadzienie czy od razu - całość?
Porzeczkowy szał trwa! Dziś propozycja drożdżówek idealnych na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Kwaśne owoce, słodka kruszonka świetnie równoważą się z drożdżowym ciastem. Nie ma lepszych drożdżówek niż te domowe. Może wypróbujecie nasz przepis?
Składniki na ok.15 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g masła - rozpuszczonego
- 1 szklanka czerwonych porzeczek, umytych i bez łodyżek (sprawdzi się też czarna porzeczka, jagody, maliny, albo mix tych owoców)
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki jogurtu/kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru - do zaczyny drożdżowego
kruszonka:
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mąki krupczatki
- Mąkę mieszamy z cukrem, przygotowujemy drożdże: do ciepłego mleka wsypujemy łyżeczkę cukru, następnie kruszymy do niego drożdże, mieszamy dokładnie, odstawiamy na parę minut.
- Następnie przelewamy je do mąki z cukrem, dodajemy ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, jogurt. Wyrabiamy na klejące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut, by urosło. Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki rozdrabniamy palcami, kruszonka musi być sypka.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, jeżeli się klei dodajemy mąki. Formujemy kule wielkości dużego jajka. Wykładamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem (margaryną) lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy, formujemy zagłębienie i nakładamy porcję owoców, a na nie nakładamy porcję kruszonki. Odstawiamy jeszcze na parę minut do podrośnięcia.
- Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 20 min, do złotego koloru. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam domowe drożdżówki a z porzeczkami jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj!
Usuńświetne:) pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zachęcamy do zrobienia! :)
Usuńpaluszki lizać:)
OdpowiedzUsuńMożemy tylko potwierdzić! :)
Usuń