Klasyczny Eton Mess to tradycyjnie deser z pokruszoną bezą, bitą śmietaną i truskawkami, ale świetnie smakuje też z innymi letnimi owocami. A że sezon na truskawki już się kończy, postanowiłyśmy wykorzystać to, co teraz najlepsze - czerwone porzeczki! Zasada jest banalnie prosta - kruszymy bezy, mieszamy z owocami, bitą śmietaną i gotowe. Nie ma nic prostszego :)
Składniki na 2 porcje:
- bezy - i tu kwestia dyskusyjna ile? ile kto lubi. Lepsze są własnej roboty, ale sprawdzą się też te ze sklepu, piekarni.
- ok. 200 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka czerwonych porzeczek - bez gałązek
- Śmietanę ubijamy na prawie sztywno. Cukier jest zbędny - z bezami i porzeczką będzie akurat.
- W wysokiej szklance/pucharku układamy warstwowo pokruszone bezy, owoce i bitą śmietanę - wtedy zanim zaczniemy jeść wszystko mieszamy. Można też w większym naczyniu wymieszać wszystko razem i dopiero potem przełożyć do pucharków i udekorować.
Smacznego!
Pod zdjęciami znajdziecie przepis na bezy, których użyłyśmy.
Przepis na bezy:
- 2 białka
- ok. 130 g cukru pudru,
- 2 łyzki cukry kryształu - trochę usztywni masę
- szczypta soli
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywno. Następnie dodajemy cukier - partiami, łyżka po łyżce, cały czas ubijając mikserem. Przygotowujemy piekarnik - 120 stopni C, na blachę wykładamy papier do pieczenia.
- Gotową, sztywną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na papier małe porcje, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego zachowując niewielkie odstępy - bezy trochę urosną. Można też wykładać masę łyżeczką.
- Pieczemy ok. 30 minut - w zależności od wielkości bez. Im mniejsze tym krócej. Gotowe!
Wygląda bardzo pysznie, ciekawe czy równie dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńnie ma innego sposobu - trzeba zrobić i spróbować :)!
Usuńwglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękujemy! i polecamy oczywiście :)
Usuń